Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοργισμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι μετά την αθώωση κρατουμένου στο Γκουαντάναμο από ποινικό δικαστήριο

Εξοργισμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι μετά την αθώωση κρατουμένου στο Γκουαντάναμο από ποινικό δικαστήριο

Ο πρώτος ύποπτος που μετήχθη από τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο για να δικαστεί από ποινικό δικαστήριο των ΗΠΑ κρίθηκε αθώος για όλες εκτός από μία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για τις επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες σε Κένυα και Τανζανία. Η απόφαση εξόργισε τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πλήγμα στα σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα να δικάσει σε πολιτικά δικαστήρια και όχι σε στρατοδικεία τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Ο πρώτος ύποπτος που μετήχθη από τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο για να δικαστεί από ποινικό δικαστήριο των ΗΠΑ κρίθηκε αθώος για όλες εκτός από μία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για τις επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες σε Κένυα και Τανζανία.

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πλήγμα στα σχέδια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δικάσει σε πολιτικά δικαστήρια και όχι σε στρατοδικεία τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Ο Aχμέντ Χαλφάν Γκαϊλάνι, 36 ετών, Τανζανός από τη Ζανζιβάρη, κατηγορείτο ότι συμμετείχε στη συνωμοσία για τις βομβιστικές επιθέσεις το 1998, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή 224 ανθρώπων.

Το σώμα των ενόρκων, το οποίο διαβουλευόταν επί σχεδόν πέντε ημέρες, τον έκρινε ένοχο για μια μόνο, συγκριτικά ήσσονος σημασίας, κατηγορία: τη συνωμοσία με σκοπό την καταστροφή ιδιοκτησίας των ΗΠΑ με χρήση εκρηκτικών.

Ο Γκαϊλάνι αντιμετωπίζει ποινή τουλάχιστον 20 ετών κάθειρξης έως ισόβιας κάθειρξης. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα δήλωσε ότι θα ζητήσει να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γκαϊλάνι την 25η Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί η οριστική καταδίκη και η ποινή του.

Όμως, ο Γκαϊλάνι αθωώθηκε των κατηγοριών για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας καθώς και για άλλες τέσσερις συνωμοσίες. Η ήττα ήταν μάλλον σπάνια για την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η οποία έχει σχεδόν απόλυτη επιτυχία στις δίκες υπόπτων για τρομοκρατία.

Η δίκη Γκαϊλάνι έτυχε στενής παρακολούθησης και θεωρήθηκε δοκιμασία για τα σχέδια του Ομπάμα να δικάσει τους 174 εναπομείναντες υπόπτους για τρομοκρατική δράση στο Γκουαντάναμο σε ποινικά δικαστήρια.

Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή στην Ακτή Γκουαντάναμο, λόγω και της διεθνούς κατακραυγής για την μεταχείριση των κρατουμένων σε αυτή, αλλά αντιμετωπίζει πλέον έντονες αντιστάσεις στο Κογκρέσο.

Η κυβέρνησή του υιοθέτησε μια συμβιβαστική πρόταση, που προβλέπει να δικαστούν ορισμένοι ύποπτοι από στρατοδικεία και ορισμένοι άλλοι από ποινικά δικαστήρια. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι όμως θεωρούν ότι όλοι οι ύποπτοι για τρομοκρατία πρέπει να δικαστούν από στρατοδικεία.

«Αυτή η τραγική απόφαση» δήλωσε ο Πίτερ Κινγκ, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, «επιδεικνύει την απόλυτη τρέλα της απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα να δικάσει τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα σε πολιτικά δικαστήρια».

Ο Κινγκ προαλείφεται για επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν το κόμμα του θα έχει τον έλεγχο του σώματος τον Ιανουάριο. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητές του θα είναι να σταματήσει το σχέδιο του Ομπάμα να μεταφερθούν οι κρατούμενοι από τη διαβόητη φυλακή του Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ και να δικαστούν από ποινικά δικαστήρια με συμμετοχή ενόρκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024