Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο Κόσοβο για διήμερη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός

Στο Κόσοβο για διήμερη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός

Στο Κόσοβο έφτασε την Τετάρτη για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στο κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα. Η Άγκυρα επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκονται και περιοχές με τουρκικό πληθυσμό.

Στο Κόσοβο έφτασε την Τετάρτη για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι
στο κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα.

Μετά την συνάντηση με τον Χ.Θάτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον εκτελούντα χρέη προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι. Το απόγευμα ο κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την πόλη Πρίζρεν και θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ σε ειδική τελετή στο δημαρχείο θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Στην περιοχή του Πρίζρεν υπάρχει σημαντικού πληθυσμού τουρκική μειονότητα, με εκπροσώπους της οποίας θα συναντηθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν, ενώ θα επισκεφτεί και το χωριό Μαμούσι με επίσης σημαντική τουρκική παρουσία.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα, μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Άγκυρα επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Οι άριστες σχέσεις που έχει η Τουρκία με το Κόσοβο και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία καθιστούν την Άγκυρα παράγοντα επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών προσεγγίσεων στο θέμα του Κοσόβου. Στις 21 Μαΐου ο Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον Χασίμ Θάτσι στην Άγκυρα ανέλαβε να προωθήσει διεθνώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ, της Συρίας της Λιβύης και της Ελλάδας ζητώντας να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Δύο μήνες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στη Σερβία δήλωνε, μετά τη συνάντηση με τον Τάντιτς, ότι «το Βελιγράδι είναι ο καλύτερος φίλος της Άγκυρας». Ειδικά στο ζήτημα του Κοσόβου προσφέρθηκε τότε να αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο, κατά την εκτίμηση Σέρβων πολιτικών αναλυτών, δηλώνει, ακριβώς, την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να καταστεί σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, ο εκτελών χρέη προέδρου του Κοσόβο ανέφερε την Τετάρτη πως η Πρίστινα τις
θα ξεκινήσει το διάλογο με τη Σερβία μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο, στις 12 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024