Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηχηρό μήνυμα προς τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να στείλουν οι ενδιάμεσες εκλογές

Ηχηρό μήνυμα προς τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να στείλουν οι ενδιάμεσες εκλογές

Κοντά στον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε διεύρυνση της θέσης τους στη Γερουσία σε βάρος των Δημοκρατικών βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται μία ημέρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τις οποίες εντελει θα κρίνει η αναιμική οικονομική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία.

Κοντά στον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε διεύρυνση της θέσης τους στη Γερουσία σε βάρος των Δημοκρατικών βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται μία ημέρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, οι υποψήφιοι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τις τελευταίες συγκεντρώσεις ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο υπέρ υποψηφίων σε πολιτείες-κλειδιά ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους: την Κυριακή μάλιστα σε ομιλία στο Κλίβελαντ επανέφερε το σύνθημα των εκλογών του 2008 «Ναι, μπορούμε». Τη Δευτέρα προτίμησε να παραμείνει στο Λευκό Οίκο.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι περιμένουν ένα πολιτικό σεισμό υπέρ τους χάρη στη δυναμική του υπερσυντηρητικού κινήματος του Tea Party, όπως τόνισε η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν, η οποία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια πρόεδρος το 2012.

Ψήφος διαμαρτυρίας

Δημοσκόπηση από το Reuters/Ipsos σε 1075 ψηφοφόρους δείχνει ότι από όσους σκοπεύουν να ψηφίσουν την Τρίτη, το 50% θα ψηφίσει Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και το 44% Δημοκρατικό υποψήφιο.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, στην ανανεωμένη Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι θα κατέχουν 231 από τις 435 έδρες –39 περισσότερες από σήμερα– και άρα τον πλήρη έλεγχο του σώματος. Ωστόσο, είναι μικρότερη πιθανότητα να πλειοψηφήσουν και στη Γερουσία: εκεί οι προβολές δίνουν 52 έδρες στους Δημοκρατικούς έναντι 48 των Γερουσιαστών ή 53-47 αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείεται και ακόμα μικρότερη διαφορά.

Στο νέο Κογκρέσο από τις αρχές του 2011θα εισαχθούν για συζήτηση νομοσχέδια για τη φορολογία, τις δαπάνες και τα ελλείμματα ενώ δεν αποκλείεται οι Ρεπουμπλικάνοι να θελήσουν να εξεταστεί εκ νέου η μεταρρύθμιση στην υγεία.

Μπροστά στο κίνδυνο να ανατραπούν βασικά σημεία της πολιτικής τους ως τώρα ή να δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό η άσκηση της πολιτικής, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αποκλείεται να αλλάξει τακτική, εκτιμούν στελέχη των Δημοκρατικών.

Ιδιαίτερα ανήσυχα είναι, όπως αναφέρουν οι New York Times, τα συνδικάτα τα οποία τάσσονται κατά των Ρεπουμπλικάνων ενισχύοντας αντίθετα με 200 εκατομμύρια δολάρια τους Δημοκρατικούς. Μετά τις εκλογές φοβούνται ότι οι ανατροπές στο Κογκρέσο θα σημάνουν την εισαγωγή νόμων που θα προσπαθούν να περιορίσουν την ισχύ τους προς όφελος των εργοδοτών.

Κλειδί η οικονομία

Σε κάθε περίπτωση η οικονομία πρόκειται να βαρύνει σημαντικά στις αποφάσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων την Τρίτη–μάλιστα το 50% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από την εκλογή Ομπάμα.

Η ανεργία πλησιάζει το 10% και η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μάλλον αναιμική ενώ οι αγορές περιμένουν την παρέμβαση της Fed για την οικονομία οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Την Τρίτη οι Αμερικανοί θα κληθούν να εκλέξουν 435 μέλη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 37 από τα 100 μέλη της Γερουσίας. Ακόμη πραγματοποιούνται εκλογές για τους κυβερνήτες σε 37 από τις 50 πολιτείες για τα βουλευτικά σώματα σε 46 πολιτείες αλλά και αρκετά δημοψηφίσματα τοπικού, πολιτειακού χαρακτήρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024