Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναβρασμός για το ασφαλιστικό στη Γαλλία, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Αναβρασμός για το ασφαλιστικό στη Γαλλία, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν την Τρίτη στη Γαλλία καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε διαμαρτυρία για τη κυβερνητική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν την Τρίτη στη Γαλλία καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε διαμαρτυρία για τη κυβερνητική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Ήταν η έκτη μαζική διαδήλωση μέσα σε ένα μήνα αλλά η πρώτη που πήρε μία περισσότερο βίαιη τροπή καθώς μάλιστα επεισόδια σημειώθηκαν σε όλη τη Γαλλία. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημόσιους υπαλλήλους στις κινητοποιήσεις μετέχουν μαθητές και φοιτητές. Σχεδόν 400 σχολεία έχουν καταληφθεί.

Ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια, ανάλογος με τις κινητοποιήσεις της 12ης Οκτωβρίου, ανέφερε ένα από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα, η CGT αλλά και την αστυνομία ήταν περίπου ένα εκατομμύριο.

Στο Παρίσι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι (60.000 κατά την αστυνομία) διαδήλωσαν κάτω από τα βλέμματα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας. Στη Ναντέρ, στα προάστια του Παρισιού, μαθητές λυκείου έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς που απάντησαν με δακρυγόνα.

Επιπλέον, στην δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Λιόν, οι συγκρούσεις νεαρών μασκοφόρων με ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με χρήση μολότοφ και δακρυγόνων από τη μία προς την άλλη πλευρά.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα αεροδρόμια, οι περισσότερες στο Ορλί, μία στις τρεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Σαρλ ντε Γκολ.

Όλο και περισσότερα βενζινάδικα κλείνουν λόγω έλλειψης καυσίμων –την Τρίτη το απόγευμα έφτασαν τα 4.000 από τα 12.000 σε όλη τη χώρα– και στα υπόλοιπα σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

Το θέμα επίταξης απεργών στα διυλιστήρια εξετάζεται σοβαρά από τις τοπικές Αρχές: ήδη αυτό έχει πράξει ο νομάρχης της περιφέρειας του Σηκουάνα που προχώρησε στην επίταξη απεργών σε διυλιστήριο της Total, ενέργεια που το συνδικάτο χαρακτηρίζει «ως μη νόμιμη».

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Γαλλία Νικολά Σαρκοζί κράτησε σκληρή γραμμή και είπε ότι θα πατάξει τους «ταραχοποιούς» ενώ χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση καθήκον ως προέδρου. Υποσχέθηκε ακόμη ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν καύσιμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι θα γίνει η χρήση των αποθεμάτων.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Αρχές θα απομακρύνουν τους εργαζόμενους που έχουν αποκλείσει τις δεξαμενές με τα αποθέματα καυσίμων και διαμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατήσει όμηρο μία ολόκληρη χώρα την οικονομία και τις δουλειές της».

Αργά το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε μάλιστα διυπουργική σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης υπό τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέστρεψε από το βόρειο θέρετρο Ντοβίλ, όπου είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κεντρικό σημείο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό είναι η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη μέχρι το 2017 ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι είναι ένα από τα χαμηλότερα όρια στον κόσμο αλλά οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αργά η γρήγορα θα θιγούν πολλά από τα προνόμια και οφέλη που είχαν από δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024