Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σπάει ρεκόρ η συμμετοχή των Γάλλων στην απεργία για το συνταξιοδοτικό

Σπάει ρεκόρ η συμμετοχή των Γάλλων στην απεργία για το συνταξιοδοτικό

Παρέλυσε η Γαλλία με την τρίτη και δυναμικότερη γενική απεργία σε διάστημα ενός μήνα κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Σοβαρά προβλήματα σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και στα διυλιστήρια. Ακυρώθηκαν οι μισές πτήσεις από και προς τη Γαλλία· κλειστές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία. Στις κινητοποιήσεις μετέχουν και οι νέοι και η συμμετοχή ανέρχεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Παρέλυσε η Γαλλία με την τρίτη και δυναμικότερη γενική απεργία σε διάστημα ενός μήνα κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και στα διυλιστήρια με ορατό τον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων.

Στα μέσα της ημέρας είχαν κινητοποιηθεί περίπου 500.000 διαδηλωτές, η μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη απεργία.

Εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκαν οι μισές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι και μία στις τρεις στον αερολιμένα του Σαρλ ντε Γκολ. Κλειστές παραμένουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία στη Γαλλία, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν σε ένδειξη αλληλεγγύης και οι νέοι.

Δρομολόγια εκτελεί μία στις τρεις υπερταχείες TGV, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Eurostar Παρίσι-Λονδίνο. Τα επιβατικά τρένα στο Παρίσι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αλλά το μετρό έχει επηρεαστεί λιγότερο και τα λεωφορεία λειτουργούν σχεδόν κανονικά.

Για το Σάββατο προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση Σαρκοζί -η οποία παραμένει αμετακίνητη για το συνταξιοδοτικό- βρίσκεται αντιμέτωπη και με την απειλή των συνδικάτων για κυλιόμενες απεργίες στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαμαρτύρονται μαζικά την Τρίτη για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συμμετέχοντες σε πορείες και διαδηλώσεις. Συνολικά 200 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα,

Δέκα από 12 διυλιστήρια της Γαλλίας δεν λειτουργούν την Τρίτη και είναι ορατός ο κίνδυνος έλλειψης καυσίμων στη χώρα.

Οι διαδηλωτές που είχαν κινητοποιηθεί στη Γαλλία έως το μεσημέρι ανέρχονται σε περίπου 500.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή αυτή ξεπερνά αυτή των προηγούμενων διαδηλώσεων.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι 380.000 διαδηλωτές μετείχαν σε 150 διαδηλώσεις το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου, 410.000 σε 110 διαδηλώσεις στις 23 Σεπτεμβρίου και 456.000 σε 114 διαδηλώσεις στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πιο σημαντική ημέρα κινητοποιήσεων που έχουμε κάνει από την αρχή της διαδικασίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT Μπερνάρ Τιμπό.

«Οι σημερινές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αισθητά πιο μεγάλες από όλες τις τελευταίες, με τους αριθμούς των διαδηλωτών σχεδόν παντού στην επαρχία να είναι υψηλότεροι» δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Φρανσουά Σερέκ.

Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει «στα όρια αυτού που είναι δυνατό» να γίνει όσον αφορά τις παραχωρήσεις πάνω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η σχετική δήλωση Φιγιόν έγινε κατά την εβδομαδιαία σύνοδο των βουλευτών της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με παριστάμενους βουλευτές, ο Φιγιόν προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να φέρει εις πέρας» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις σημερινές κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίζονται από μια συμμετοχή σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Φιγιόν έκρινε επίσης «ανεύθυνη» την κίνηση της «άκρας αριστεράς και ενός μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος να κατεβάσουν τους 15χρονους στο δρόμο» με αφορμή την τέταρτη αυτή ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Η γαλλική Γερουσία ψήφισε το βράδυ της Δευτέρας ένα από τα βασικά μέτρα της μεταρρύθμισης που είναι η αύξηση του ορίου της ηλικίας για όσους δικαιούνται να λάβουν πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια, αφού είχε ήδη εγκρίνει την αύξηση του ελάχιστου ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Στο τέλος της εβδομάδας προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει την εξέταση του κειμένου, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά από το κοινοβούλιο ως τα τέλη του μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024