Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικό δίκτυο ισλαμιστών με έδρα το Αμβούργο «χτύπησε» η CIA στο Πακιστάν

Γερμανικό δίκτυο ισλαμιστών με έδρα το Αμβούργο «χτύπησε» η CIA στο Πακιστάν

Διασυνδέσεις με τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου που είχαν βάση στο Αμβούργο φέρεται να είχε κατά πληροφορίες του Spiegel τουλάχιστον ένας εκ των τριών Γερμανών υπηκόων που σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA σε πακιστανική πόλη που ελέγχεται από την Αλ Κάιντα. Οι Γερμανοί είχαν φύγει από το Αμβούργο το Μάρτιο του 2009 με αποστολή τη τζιχάντ.

Διασυνδέσεις με τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου που είχαν βάση στο Αμβούργο φέρεται να είχε κατά πληροφορίες του Spiegel τουλάχιστον ένας εκ των τριών Γερμανών υπηκόων που σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA σε πακιστανική πόλη που ελέγχεται από την Αλ Κάιντα. Οι Γερμανοί είχαν φύγει από το Αμβούργο το Μάρτιο του 2009 με αποστολή τη τζιχάντ.

Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν στην επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Μιρ Αλί, η οποία ελέγχεται από την Αλ Κάιντα και φυλές Παστούν και αποτελεί «θερμοκήπιο» για μαχητές της τζιχάντ.

Στην πόλη Μιρ Αλί είχαν συναντηθεί κάποια στιγμή το Μάιο ή τον Ιούνιο μέλη της Αλ Κάιντα για να «τιμήσουν» την ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν τρεις Γερμανοί υπήκοοι (οι Αχμάντ Σιντικί, Σαχάμπ Νταστί και Νααμέν Μεζίκ), οι οποίοι είχαν φύγει από το Αμβούργο το Μάρτιο του 2009 με αποστολή τη τζιχάντ και πιστεύεται ότι ζούσαν σε παρακείμενα σπίτια στην πόλη Μιρ Αλί.

Σύμφωνα με τον Αχμάντ Σιντικί, η συνάντηση εκείνη είχε και ένα καλεσμένο-έκπληξη, έναν άλλο άνδρα από το Αμβούργο που είχε εξαφανιστεί από τη Γερμανία εννέα χρόνια πριν. Πρόκειται για τον Σαΐντ Μπαχατζί, 35 ετών, έναν εκ των τελευταίων υποστηρικτών της 11ης Σεπτεμβρίου που διαφεύγει της σύλληψης.

Ο Μπαχατζί μοιραζόταν το ίδιο διαμέρισμα με ορισμένους από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου στο Αμβούργο και στις 3 Σεπτεμβρίου του 2001 διέφυγε στο Καράτσι. Έκτοτε πιστεύεται ότι είχε βρει καταφύγιο στη μεθοριακή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Στην πόλη Μιρ Αλί πιστεύεται ότι έφθασε εν μέρει για να συναντήσει τον Νααμέν Μεζίκ, ο οποίος αν και είχε σχέση με τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είχε απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορητήριο.

Κατά τα φαινόμενα ο Μπαχατζί είναι ζωντανός και ακόμα και σήμερα παραμένει ένας εκ των πλέον καταζητούμενων προσώπων στον κόσμο. Και κατά τα φαινόμενα διατηρεί μέχρι και σήμερα διασυνδέσεις με ριζοσπαστική ομάδα για την οποία ερευνητές συλλέγουν σήμερα πληροφορίες.

Ο Αχμάντ Σιντικί, ο οποίος κρατείται από τον Ιούλιο στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στη βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με τη δομή της Αλ Κάιντα, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση στον κρατούμενο και τον ανέκριναν για τρεις ημέρες.

Κάποιες από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη βασίζονται σε δικές του δηλώσεις (μεταξύ άλλων περιέγραψε λεπτομερώς πώς ένα μέλος της Αλ Κάιντα στρατολογούσε εθελοντές για ένα τρομοκρατικό δίκτυο στην Ευρώπη).

Κατά δήλωσή του, ο σεΐχης Γιουνίς αλ-Μαυρετανί εμφανιζόταν με ένα Toyota με σκούρα παράθυρα και καυχιόταν πως τρομοκρατικές ομάδες υπάρχουν ήδη στην Ιταλία και τη Γαλλία και άλλοι πυρήνες βρίσκονται στα σκαριά. Ο Σιντικί, ο Μεζίκ και άλλος ένας ισλαμιστής -που μετέπειτα συνελήφθη και κρατείται σε γερμανική φυλακή- είχαν προφανώς στρατολογηθεί για να συγκροτήσουν δίκτυο στη Γερμανία.

Εφόσον ευσταθούν οι δηλώσεις του Αχμάντ Σιντικί, οι Γερμανοί είχαν εκπαιδευτεί μυστικά για εβδομάδες στις αρχές Ιουνίου. Ο ίδιος πάντως δεν έχει κάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή στόχους. Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να δικάσει τον σεΐχη που στρατολογούσε για τον γερμανικό πυρήνα, ενώ έχει ήδη έτοιμο αίτημα έκδοσης για τον Σιντικί.

Μετά την επίθεση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA ο γερμανικός πυρήνας αποτελεί παρελθόν, αναφέρει το Spiegel. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη ανακοίνωση από την πακιστανική κυβέρνηση στα θύματα της επίθεσης περιλαμβάνονται τόσο ο Νταστί, όσο και ο Μεζίκ. Ο τρίτος Γερμανός που σκοτώθηκε πιστεύεται ότι είναι τουρκικής καταγωγής από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος έφυγε για το Πακιστάν το 2009. Συνολικά οι νεκροί της επίθεσης ήταν οκτώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024