Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ορατός ο κίνδυνος νέας διαρροής τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία

Ορατός ο κίνδυνος νέας διαρροής τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία

Οι ρωγμές στο φράγμα που συγκρατεί την τοξική λάσπή στο εργοστάσιο επεξεργασίας στην Ουγγαρία προκαλούν ανησυχία στις Αρχές καθώς το ενδεχόμενο η κατασκευή να μην αντέξει και να διαρρεύσουν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα επιβλαβών υλικών είναι πολύ μεγάλος.

Οι ρωγμές στο φράγμα που συγκρατεί την τοξική λάσπή στο εργοστάσιο επεξεργασίας στην Ουγγαρία προκαλούν ανησυχία στις Αρχές καθώς το ενδεχόμενο η κατασκευή να μην αντέξει και να διαρρεύσουν χιλιάδες λίτρα υλικών είναι πολύ μεγάλος.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, το βόρειο τμήμα του φράγματος έχει ρωγμές και μπορεί να σπάσει «ανά πάσα στιγμή» για να προσθέσει ότι οι αρμόδιες Αρχές είναι προετοιμασμένες να σταματήσουν τη ζημιά που θα δημιουργηθεί.

Επί τόπου βρίσκονται μηχανικοί που προσπαθούν να συγκρατήσουν το φράγμα και να προλάβουν νέες καταστροφές από μία πιθανή διαρροή των τοξικών υλικών. Τα ενισχυτικά φράγματα που κατασκευάζονται έχουν σκοπό να ανακόψουν το κύμα της λάσπης, αν υπάρξει διαρροή, και να δώσουν το χρόνο στις Αρχές να ειδοποιήσουν τους κατοίκους.

Για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι του Κόλονταρ όπου βρίσκεται το εργοστάσιο απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους. Κάτοικοι γειτονικών χωριών έχουν ειδοποιηθεί από τις Αρχές να περιμένουν εντολές ώστε να απομακρυνθούν.

Από τη διαρροή των περασμένη Δευτέρα τουλάχιστον 700.000 κυβικά μέτρα υλικών κατέκλυσαν τη γύρω περιοχή προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή ενώ έφτασαν μέχρι και τον Δούναβη, απειλώντας το περιβάλλον σε όλες τις χώρες που διασχίζει το μεγάλο ποτάμι.

Πάντως οι Αρχές στην Ουγγαρία δηλώνουν ότι τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων στο Δούναβη παραμένουν μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Σε περίπτωση μίας νέας διαρροής υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν άλλες 500.000 κυβικά μέτρα. Πάντως κατά την εταιρεία το μεγαλύτερο μέρος παραμένει στις δεξαμενές και δεν έχει διαρρεύσει.

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 120 έχουν νοσηλευτεί, πολλοί σε σοβαρή κατάσταση, από τα χημικά εγκαύματα που προκαλεί η τοξική λάσπη.

Το υλικό είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας του βωξίτη για την παρασκευή αλουμίνας και τελικά αλουμινίου. Στα εργοστάσια συγκεντρώνεται σε δεξαμενές όπου παραμένει μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει ένας κόκκινος πηλός. Η καυστικότητα της λάσπής στην Ουγγαρία δείχνει ότι η επεξεργασία δεν ήταν επαρκής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024