Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην Κύπρο για μεσολαβητική προσπάθεια θα μεταβεί τον Ιανουάριο η Άνγκελα Μέρκελ

Στην Κύπρο για μεσολαβητική προσπάθεια θα μεταβεί τον Ιανουάριο η Άνγκελα Μέρκελ

Προσπάθεια μεσολάβησης στο Κυπριακό ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ η οποία θα επισκεφτεί τη Λευκωσία τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε. Υπέρ ταχύτερων διαδικασιών για την ένταξη της Τουρκίας τάχτηκε η καγκελάριος.

Μεσολαβητική προσπάθεια για το Κυπριακό ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα επισκεφτεί τη Λευκωσία τον Ιανουάριο, ανέφερε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάνει προσπάθεια», είπε η καγκελάριος. Για την επίσκεψη της σημείωσε ότι θα προσπαθεί να δει «αν η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες».

Λέμε επίσης ξεκάθαρα στην Κύπρο ότι αυτό βρίσκεται στην ατζέντα μας και ότι πρέπει να μετακινηθούν και οι δύο πλευρές», είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «για να λυθεί ένα πρόβλημα και οι δύο πλευρές πρέπει να μετακινηθούν». Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα το Σάββατο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η διαδικασία [ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ] δεν θα πρέπει να επιβραδυνθεί». Ακόμη, ζήτησε τη γερμανική στήριξη για την άρση της τουρκικής βίζας.

Υπέρ της διαδικασίας και του ανοίγματος περισσότερων κεφαλαίων συνομιλιών τάχτηκε και η Άνγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής, μόλις 13 από τα συνολικά 33 κεφάλαια είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και η Ε.Ε έχει παγώσει οκτώ ακόμα μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

Η Γαλλία, μαζί με την Κύπρο, είναι αντίθετες στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων, αποκλείοντας προς το παρόν τις διαπραγματεύσεις σε όλα πλην τριών κεφαλαίων. Επισήμως η Γερμανία προτείνει μία «προνομιακή εταιρική σχέση» για την Τουρκία, αλλά τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να προδικάζουν κανένα αποτέλεσμα.

Τριβές για την ενσωμάτωση

Σε ένα άλλο ζήτημα που έφερε σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες, αυτό της ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία της τουρκικής κοινότητας, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Είναι θέμα σεβασμού του τρόπου ζωής και των αξιών της κοινωνίας, στην οποία ζεις, το να ζεις μαζί και να ενσωματώνεσαι στην κοινωνία. Αυτό είναι υπερβολικά σημαντικό».

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αφομοίωσης. Μιλάμε για ενσωμάτωση, για αποδοχή των νόμων και του Συντάγματός μας, εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και ειδικά δημιουργία ίσων ευκαιριών για τους πολίτες τουρκικής καταγωγής».

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις όταν σε ομιλία του προς Τούρκους κατοίκους της Κολωνίας, είπε ότι η «αφομοίωση συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και τους κάλεσε να μην παραμελούν την τουρκική γλώσσα. «Η επιβεβλημένη (αφομοίωση) είναι σαφώς έγκλημα κατά της ανθρωπότητας- υπό αυτή την έννοια δεν έχει αλλάξει η άποψή μου», διευκρίνισε το Σάββατο για το αν εξακολουθεί να έχει αυτές τις απόψεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Αταμάν: «Σλούκας και Χουάντσο θα παίξουν 100% στο Final Four»

Ο Εργκίν Αταμάν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο διεθνής γκαρντ όσο και ο Ισπανός φόργουορντ θα προλάβουν το Final 4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024