Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για την επέκταση της μόλυνσης στις χώρες που διασχίζει ο Δούναβης

Ανησυχία για την επέκταση της μόλυνσης στις χώρες που διασχίζει ο Δούναβης

Η επέκταση και στο Δούναβη της διαρροής της τοξικής λάσπης από το εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία ανησυχεί όλο και περισσότερο την Ουγγαρία, τις χώρες που βρίσκονται στις όχθες του και την ΕΕ. Απονεκρώθηκαν ήδη τα ποτάμια γύρω από τα εργοστάσιο, υψηλά αλλά όχι επικίνδυνα τα επίπεδα στο Δούναβη, λένε Ούγγροι επιστήμονες...

Η επέκταση και στο Δούναβη της διαρροής της τοξικής λάσπης από το εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία ανησυχεί όλο και περισσότερο την Ουγγαρία, τις χώρες που βρίσκονται στις όχθες του και την ΕΕ. Απονεκρώθηκαν ήδη τα ποτάμια γύρω από τα εργοστάσιο, υψηλά αλλά όχι επικίνδυνα τα επίπεδα στο Δούναβη, λένε Ούγγροι επιστήμονες…

Η διαρροή που έγινε τη Δευτέρα αφού επηρέασε αρχικά μικρά ποτάμια και ρυάκια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου έφτασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε παραπόταμο του Δούναβη και μέχρι το μεσημέρι στο κύριο κλάδο του ποταμού.

Ήδη η Κροατία, η πρώτη χώρα που διαρρέει ο Δούναβης μόλις βγει από την Ουγγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία παίρνουν δείγματα από το νερό του ποταμού, αλλά οι μετρήσεις δεν δείχνουν για την ώρα κάτι ανησυχητικό.

Εκφράζεται πάντως η αισιοδοξία ότι ο μεγάλος όγκος νερού του Δούναβη θα μετριάσει κάπως τις επιπτώσεις από τη διαρροή.

Ούγγροι υπεύθυνοι αναφέρουν σχετικά ότι το pH της τοξικής λάσπης που φτάνει στο ποτάμι έπεσε από το 13 στο 10 (παραμένει δηλαδή αρκετά αλκαλική) και επισήμαναν ότι δεν έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια στο Δούναβη. Οι φυσιολογικές τιμές για το νερό κυμαίνονται κοντά ή λίγο πάνω από το 7.

Παραταύτα, η ζωή στα μικρά ποτάμια και μάλιστα σε μήκος πολλών χιλιομέτρων κοντά στο εργοστάσιο έχει εξαφανιστεί.

Συνεχίζονται ακόμα και οι προσπάθειες να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα το pH με τα συνεργεία να ρίχνουν στα νερά ασβέστη.

Ακόμη, ουγγρική επιστημονική ένωση αναφέρει ότι σε δείγματα λάσπης που λήφθηκαν την Τρίτη δεν βρέθηκε να περιέχει βαρέα μέταλλα σε επίπεδα επικίνδυνα για το περιβάλλον. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η λάσπη είναι ακόμη επικίνδυνη για τους ανθρώπους γιατί μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα.

Από το δυστύχημα της περασμένης Δευτέρας, όταν έσπασε το φράγμα που συγκρατούσε ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα από την επεξεργασία του αλουμίνιο, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150· πολλοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με εγκαύματα από τα τοξικά υλικά και 11 νοσηλεύονται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση.

Τα αίτια της διαρροής δεν είναι γνωστά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Απίστευτο: Ο Τζόκοβιτς δέχτηκε μπουκάλι στο κεφάλι την ώρα που υπέγραφε αυτόγραφα (vid)

Ένα απίστευτο σκηνικό έλαβε χώρα στη Ρώμη, όπου ο Νόβακ Τζόκοβιτς δέχτηκε μπουκάλι την ώρα που υπέγραφε αυτόγραφα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024