Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά από τη Βουλή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά από τη Βουλή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα εκθέσει τις μελλοντικές προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος στη Βουλή της Ρώμης και θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος.

Παρέμβαση στη Βουλή πρόκειται να κάνει ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να εκθέσει τις μελλοντικές προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η δευτερολογία του Καβαλιέρε, ενώ η ψηφοφορία του σώματος έχει προγραμματισθεί για τις 19:00 (ώρα Ιταλίας). Όλοι οι παρατηρητές συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα για τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό.

Μετά τις θερινές εντάσεις με τον πρόεδρο της βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, τη δημιουργία της αυτόνομης κοινοβουλευτικής του ομάδας «Μέλλον και Ελευθερία» και τις συνεχείς αναφορές στις πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο Μπερλουσκόνι θέλει να διαπιστώσει αν μπορεί να συνεχίσει το κυβερνητικό του έργο.

Στόχος του, η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας (316 ψήφοι) χωρίς την ανάγκη της διαρκούς στήριξης των 35 βουλευτών που εγκατέλειψαν τον κεντροδεξιό «Λαό της Ελευθερίας» για να συμπορευτούν με τον πρόεδρο της βουλής.

Στην ομιλία του, ο Καβαλιέρε αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στα προγραμματικά σημεία που θεωρεί ζωτικής σημασίας: ανάκαμψη του Νότου και καταπολέμηση της μαφίας, νέο φορολογικό σύστημα και υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου, αναμόρφωση της δικαιοσύνης, καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, στήριξη της οικογένειας.

Ο Φίνι και οι συνεργάτες του άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προσφέρουν την αρωγή τους στον Μπερλουσκόνι, αλλά πρώτα θα πρέπει να διαπιστώσουν σε τι τόνους και με ποιο ακριβώς περιεχόμενο, θα διεξαχθεί η σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση.

Εκείνο που υπογραμμίζουν οι αναλυτές, είναι ότι έστω και αν σήμερα, ο ιταλός πρωθυπουργός, καταφέρει να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία (κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό) θα πρέπει, στη συνέχεια, να πετύχει την καθημερινή βιωσιμότητα της κυβέρνησής του, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νόμους με τους οποίους επιθυμεί να ρυθμίσει τις δικαστικές του υποθέσεις.

Προς το παρόν, ο Μπερλουσκόνι διάλεξε να αποφύγει συγκεκριμένες αναφορές στο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να του εξασφαλίσει μια «ασπίδα διαρκείας», «παγώνοντας» όλες τις δίκες σε βάρος του.

Ο Τζιανφράνκο Φίνι, έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι «άλλο είναι να επιτραπεί στον πρωθυπουργό να κυβερνήσει και άλλο να του προσφερθεί, ουσιαστικά, ατιμωρησία».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Μπερλουσκόνι-Φίνι και το μέλλον της κυβέρνησης, πολλά θα εξαρτηθούν και από την στρατηγική των μέσων ενημέρωσης που ανήκουν στην οικογένεια του ζάπλουτου πρωθυπουργού.

Τους τελευταίους μήνες, με άρθρα και ρεπορτάζ τους, αναφέρθηκαν ευθέως στην υποτιθέμενη αγορά ακινήτου στο Μόντε Κάρλο, από μέρους του κουνιάδου του Φίνι, με δημιουργία οφ σορ εταιρίας και διαβλητές διαδικασίες. Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, όμως, συνεχίζει να αρνείται κάθε ανάμειξη και ο κουνιάδος του, Τζανκάρλο Τουλιάνι, να υποστηρίζει ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου, έστω και αν το έχει νοικιάσει.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, τέλος, ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής» με δύο στόχους: την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024