Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για την ομηρεία της στα χέρια των FARC γράφει η Ίνγκριντ Μπετανκούρ

Για την ομηρεία της στα χέρια των FARC γράφει η Ίνγκριντ Μπετανκούρ

Την εξαετή ομηρεία στη ζούγκλα της Κολομβίας από αριστερούς αντάρτες των FARC εξιστορεί η Ίνγκριντ Μπετανκούρ στα απομνημονεύματά της με τίτλο Ακόμα και η Σιωπή έχει ένα Τέλος. Το βιβλίο -που κυκλοφορεί την Τρίτη δύο χρόνο μετά την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού- δέχεται σκληρή κριτική από πρώην συγκρατούμενούς της.

Την εξαετή ομηρεία στη ζούγκλα της Κολομβίας από αριστερούς αντάρτες των FARC εξιστορεί η Ίνγκριντ Μπετανκούρ στα απομνημονεύματά της με τίτλο Ακόμα και η Σιωπή έχει ένα Τέλος. Το βιβλίο -που κυκλοφορεί την Τρίτη δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού- δέχεται σκληρή κριτική από πρώην συγκρατούμενούς της.

Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ περιγράφει με λεπτομέρειες την ομηρεία της στη ζούγκλα της Κολομβίας, τους ξυλοδαρμούς, την ταπείνωση και τις απειλές για τη δολοφονία της.

Το βιβλίο έχει προκαλέσει διαμάχη στην Κολομβία σχετικά με τα όσα γράφει η Μπετανκούρ για τους συγκρατούμενούς της.

Η Κλάρα Ρόχας, η οποία απήχθη μαζί με την Μπετανκούρ το 2002 από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), κατήγγειλε ότι το βιβλίο περιέχει «ψέματα και καρφιά».

Η Ρόχας, η οποία το 2006 έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι ενώ τελούσε υπό ομηρεία, δεν ζήτησε να γεννήσει σε αιχμαλωσία, όπως περιγράφει η Μπετανκούρ στο βιβλίο της, είπε η ίδια. «Πώς τολμάει να υπαινιχθεί κάτι τέτοιο χωρίς στοιχεία;» είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό W.

Στην πραγματικότητα η Μπετανκούρ της πρότεινε να παραδώσει το γιο της Μανουέλ στους αντάρτες και να τον ξεχάσει, είπε η Ρόχας, η οποία έγραψε βιβλίο για τη δική της ομηρεία το 2009 υπό τον τίτλο Αιχμάλωτη.

Η Ρόχας, η οποία διετέλεσε διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας της Μπετανκούρ και βοηθός της, είπε επίσης ότι η Μπετανκούρ δεν είχε επικοινωνήσει μαζί της για δύο χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους, που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετική επιχείρηση.

Στα απομνημονεύματά της η Ίνγκριντ Μπετανκούρ γράφει για την καθημερινή ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τις ταπεινώσεις και τους βάναυσους φρουρούς, τις πέντε αποτυχημένες απόπειρές της να δραπετεύσει και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ομήρων.

Η Γαλλοκολομβιανή πρώην πολιτικός γράφει πως το χειρότερο είναι ότι δεν γνώριζε πότε θα λήξει η ομηρεία της. Επίσης καθιστά σαφές ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde.

‘Άλλοι πρώην όμηροι, οι οποίοι πέρασαν πολύ χρόνο μαζί με την Μπετανκούρ, επίσης καταφέρθηκαν εναντίον της.

Η κριτική έχει αμαυρώσει το προφίλ της πρώην πολιτικού που στην αρχή αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας, και μάλιστα όταν απελευθερώθηκε ήταν έντονη φημολογία για υποψηφιότητά της για βραβείο Νόμπελ και για νέα υποψηφιότητα για την προεδρία της Κολομβίας.

Εκτός από τις κατηγορίες για αλαζονεία που δέχεται από τους πρώην συγκρατούμενούς της, ο σύζυγός της έχει καταθέσει αγωγή διαζυγίου, επικαλούμενος λόγους απιστίας και αχαριστίας.

Η απαίτησή της για αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων από την κολομβιανή κυβέρνηση, την οποία στη συνέχεια απέσυρε, την έκανε ακόμη πιο αντιπαθή.

Η Μπετανκούρ πέρασε τον περασμένο ενάμιση χρόνο μακριά από τη δημοσιότητα για να γράψει τα απομνημονεύματά της.

Η δύναμη της θέλησης και ο χαρακτήρας της αποκαλύπτονται μέσα από το κείμενο, σύμφωνα με τον Monde. Αλλά το βιβλίο περιλαμβάνει και στιγμές αυτοκριτικής, κατά την εφημερίδα.

Η Μπετανκούρ γράφει πως οι υπόλοιποι όμηροι απεχθάνονταν το ότι ήταν δημόσιο πρόσωπο, γεγονός που την έθεσε στο επίκεντρο της παγκόσμιας εκστρατείας για την απελευθέρωσή της.

«Δεν ήμουν αρκετά ευαίσθητη για να καταλάβω την απόγνωσή τους. Έβλεπα τον εαυτό μου ως ένα σύμβολο που θα ήταν χρήσιμο για όλους μας. Δεν είχα καταλάβει ότι όλοι θέλουν να έχουν τη θέση τους» λέει η Μπετανκούρ.

Η Μπετανκούρ είχε πρόθεση να γράψει στην ισπανική γλώσσα αλλά τελικώς το θεώρησε δύσκολο και έγραψε στα γαλλικά, τη γλώσσα των σχολικών της χρόνων, είπε η ίδια στην εφημερίδα Le Monde.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Απίστευτο: Ο Τζόκοβιτς δέχτηκε μπουκάλι στο κεφάλι την ώρα που υπέγραφε αυτόγραφα (vid)

Ένα απίστευτο σκηνικό έλαβε χώρα στη Ρώμη, όπου ο Νόβακ Τζόκοβιτς δέχτηκε μπουκάλι την ώρα που υπέγραφε αυτόγραφα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024