Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Οι Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να επιτευχθούν», δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ

«Οι Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να επιτευχθούν», δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν υποστήριξε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ότι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να εκπληρωθούν «εάν γίνει αρκετή δουλειά». Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε να υιοθετηθεί ένας καθολικός φόρος για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν υποστήριξε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ότι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμα να εκπληρωθούν «εάν γίνει αρκετή δουλειά». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε να υιοθετηθεί ένας καθολικός φόρος για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Μιλώντας στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης που έχει ως στόχο την αναθεώρηση των στόχων, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι ήδη έχουν επιτευχθεί πολλά για τα οποία θα πρέπει να είναι περήφανοι.

Τόνισε, πάντως, ότι «το ρολόι χτυπά» και ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2015.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκεπτικισμός για το εάν οι στόχοι θα επιτευχθούν, κυρίως εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το κείμενο που υπεγράφη πριν από δέκα χρόνια προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φτώχειας στο μισό μέχρι το 2015.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.

Ωστόσο, ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. «Δεν θα πρέπει να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς «στην πλάτη» των φτωχών» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση έναν καθολικό φόρο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προκείμενου χρηματοδοτηθούν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας.

«Οι καινοτόμες χρηματοδοτήσεις, η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, είναι πράγματα που μπορούμε να αποφασίσουμε εδώ. Γιατί να περιμένουμε;» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

«Θα προσπαθήσω, κατά τη διάρκεια του έτους της προεδρίας μου, στην G20 και στην G8, να προωθήσω την ιδέα της καινοτόμου χρηματοδότησης» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι αφού όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζουν έλλειμμα, πρέπει να βρούμε νέες πηγές χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της φτώχειας, την εκπαίδευση και για την εξάλειψη των πανδημιών στον πλανήτη» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Στόχων.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Αφού ανέφερε πως η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι δυσχέρανε την προσπάθεια, τόνισε ότι η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί ως δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024