Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στους δρόμους για το Κοράνι οι Αφγανοί ξεχειλίζοντας από οργή

Στους δρόμους για το Κοράνι οι Αφγανοί ξεχειλίζοντας από οργή

Χιλιάδες Αφγανοί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους του Αφγανιστάν φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, οργισμένοι για την πρόθεση φανατικού πάστορα της Φλόριντα να ρίξει στην πυρά το Κοράνι. Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα· ένας Αφγανός νεκρός σε επίθεση διαδηλωτών κατά ΝΑΤΟϊκής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν. Έκκληση για θρησκευτική ανοχή κάνει ο Ομπάμα. Αναβάλλονται τα προκλητικά σχέδια του πάστορα Τζόουνς...

Χιλιάδες Αφγανοί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους του Αφγανιστάν φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, οργισμένοι για την πρόθεση φανατικού πάστορα της Φλόριντα να ρίξει στην πυρά το Κοράνι. Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα· ένας Αφγανός νεκρός σε επίθεση διαδηλωτών κατά ΝΑΤΟϊκής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν.

Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής και του έκρυθμου κλίματος στον αραβικό κόσμο ο φανατικός πάστορας εκκλησίας βαπτιστών της Φλόριντα, Τέρι Τζόουνς, ανακοίνωσε ότι βάζει «σε αναμονή» τα σχέδιά του για την καύση του Κορανίου.

Ωστόσο, δέκα χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του βόρειου Αφγανιστάν μετά την προσευχή της Παρασκευής, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Φαϊζαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντακσάν στο βόρειο Αφγανιστάν

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη συγκέντρωση από την ημέρα που ο πάστορας μικρής εκκλησίας βαπτιστών στη Φλόριντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάψει δημόσια αντίτυπα του Κορανίου στην ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι Αφγανοί διαδήλωσαν μετά το τέλος της προσευχής για τη μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Το πλήθος βγήκε από τα τεμένη της επαρχίας Μπαντακσάν και ξεχύθηκε στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

Λίγο αργότερα ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες σε ΝΑΤΟϊκή βάση υπό γερμανική διοίκηση και ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός όταν οι στρατιώτες που βρίσκονταν εντός της βάσης άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της ΝΑΤΟϊκής ISAF ανακοινώθηκε ότι ερευνάται το περιστατικό.

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν γρήγορα στην Καμπούλ και συνολικά σε πέντε αφγανικές επαρχίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση για θρησκευτική ανοχή. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στραφούμε ο ένας ενάντια στον άλλο» είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Αν και αυτό το σχέδιο είναι ενός και μόνου ατόμου στην Φλόριντα, θέλω να διασφαλίσω ότι δεν θα παρακολουθήσουμε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν ότι το κάψιμο του Κορανίου θα τους επιτρέψει να τραβήξουν την προσοχή» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα.

Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, επικεφαλής της εκκλησιαστικής οργάνωσης Dove World Outreach Center με έδρα τη Φλόριντα και μόλις 50 πιστούς, ανακοίνωσε υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής ότι αναστέλλει τα σχέδιά του για την καύση του Κορανίου.

Ο Τέρι Τζόουνς δήλωσε αρχικά ότι συμφώνησε με τους μουσουλμάνους ηγέτες των ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν στο σχέδιο τους για την ανέγερση ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου και τεμένους κοντά στο «Σημείο Μηδέν» Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον φανατικό πάστορα, αποφασίστηκε ότι το κέντρο και το τέμενος θα ανεγερθούν σε άλλο σημείο και όχι στο σημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η ισλαμική κοινότητα αρνείται ότι έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα ο Τέρι Τζόουνς να δηλώνει ότι δεν ακυρώνει την απόφασή του να ρίξει στην πυρά το Κοράνι, απλώς την αναβάλλει προς το παρόν.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή Καλημέρα Αμερική του δικτύου ABC ο πάστορας -ο οποίος έχει γίνει πλέον διάσημος ανά τον κόσμο- επανέλαβε πως δεν σχεδιάζει να κάψει το Κοράνι, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ένας μουσουλμάνος ιμάμης θα οργανώσει συνάντηση σχετικά με την ανέγερση του τεμένους.

«Αυτή στιγμή σχεδιάζουμε να μην το κάνουμε. Πιστεύουμε ότι ο ιμάμης θα κρατήσει το λόγο του, αυτό που μας υποσχέθηκε χθες . […] Πιστεύουμε ότι, όπως είπε, και υποσχέθηκε, πρόκειται να συναντηθούμε με τον ιμάμη αύριο στη Νέα Υόρκη» είπε ο πάστορας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024