Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτοσυγκράτηση ζητούν Ομπάμα, Νετανιάχου μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών

Αυτοσυγκράτηση ζητούν Ομπάμα, Νετανιάχου μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανόμενων και των Εβραίων εποίκων, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. «Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για ειρήνη» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα κατά τη διάρκεια της έναρξης των συνομιλιών για το Μεσανατολικό. Νύξεις για διαίρεση της Ιερουσαλήμ κάνει το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανόμενων και των Εβραίων εποίκων, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. «Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για ειρήνη» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα κατά τη διάρκεια της έναρξης των συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

«Σε μια στιγμή όπως αυτή, όπου όλο το Ισραήλ αισθάνεται μια βαθύτατη λύπη μετά τη δολοφονία των τεσσάρων αθώων πολιτών, καλώ όλες τις ενεχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, σε επίδειξη ευθύνη και σεβασμό του νόμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπ.Νετανιάχου που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της από το να επιδιώξουν την ειρήνη.

Μιλώντας δίπλα στον Μπ.Νετανιάχου μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν 90 λεπτά, ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα λυγίσουμε στην υποστήριξη που παρέχουμε στην κρατική ασφάλεια του Ισραήλ, θα απωθήσουμε οπωσδήποτε τέτοιες ενέργειες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε επίσης ότι «ούτε η Χαμάς, ούτε οιοσδήποτε κάνει τέτοιες φρικαλέες πράξεις, μπορεί να εμποδίσει τις ΗΠΑ να στηρίζουν την κρατική ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Μπ.Ομπάμα πρόσθεσε ότι η επιθυμία του είναι να μιλήσει ο ίδιος στους κατοίκους της περιοχής κοντά στη Χεβρώνα, όπου έγινε η σφαγή, αλλά και στους Ισραηλινούς εποίκους στην ίδια περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μπ.Ομπάμα μαζί με τον Παλαιστίνιο και τον Ισραηλινό ηγέτη παρακάθισαν την Τετάρτη σε δείπνο στο Λευκό Οίκο, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Στο μεταξύ εξαγριωμένοι Εβραίοι έποικοι για τη χθεσινή δολοφονία των τεσσάρων δήλωναν ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν το πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών που ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν την οικοδόμηση νέων οικιών.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις: τόνισε ότι είναι έτοιμο να παραχωρήσει τμήματα της Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Πρόκειται για μία σπάνια αναφορά στην ανάγκη διαίρεσης προς όφελος της ειρήνης. Ο Εχούντ Μπαράκ ανέφερε ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ θα ανήκει στους Παλαιστινίους και ένα ειδικό καθεστώς θα διέπει τους ιερούς τόπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024