Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμετανόητος για το Ιράκ, σκληρός απέναντι στον Μπράουν, εμφανίζεται στο βιβλίο του ο Τ.Μπλερ

Αμετανόητος για το Ιράκ, σκληρός απέναντι στον Μπράουν, εμφανίζεται στο βιβλίο του ο Τ.Μπλερ

Στα βιβλιοπωλεία θα βρίσκεται από την Τετάρτη το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τόνι Μπλερ, με τίτλο «Ένα Ταξίδι». Στα αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που πλέον υπηρετεί ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή, δηλώνει αμετανόητος για την εισβολή στο Ιράκ, ενώ κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι η κριτική που ασκεί στο διάδοχό του, Γκόρντον Μπράουν.

Στα βιβλιοπωλεία θα βρίσκεται από την Τετάρτη το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τόνι Μπλερ, με τίτλο «Ένα Ταξίδι». Στα αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας,που πλέον υπηρετεί ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή, δηλώνει αμετανόητος για την εισβολή στο Ιράκ, ενώ κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι η κριτική που ασκεί στο διάδοχό του, Γκόρντον Μπράουν.

Ο Τόνι Μπλερ επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα που ήδη έχει επιστρατεύσει για να δικαιολογήσει την επέμβαση, το 2003, τονίζοντας πως ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πως θα μπορούσε να είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Συχνά έχω αναρωτηθεί εάν είχα άδικο. Σας ζητώ να σκεφθείτε μήπως όμως είχα και δίκαιο» αναφέρει σε μία αποστροφή του βιβλίου του.

Αναφορικά με τις απώλειες στον πόλεμο, ο Τόνι Μπλερ τονίζει ότι τα λόγια συμπάθειας και συλλυπητηρίων είναι απλώς ανεπαρκή. «Εκείνοι έχουν φύγει, και εγώ, αυτός που έλαβε τις αποφάσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό τους, εξακολουθώ να ζω» γράφει.

«Λυπούμαι βαθύτατα γι’ αυτούς, λυπούμαι για τις ζωές που χάθηκαν, λυπούμαι για τις οικογένειές τους, των οποίων η θλίψη έγινε ακόμη πιο βαριά από τη διαμάχη για τους λόγους του θανάτου των οικείων τους» τονίζει, υποστηρίζοντας: «Δεν είχαμε προβλέψει τον ρόλο της Αλ Κάιντα ή του Ιράν» στο σχεδιασμό για τη μεταπολεμική περίοδο.

Από το βιβλίο δεν λείπουν και οι, όχι και τόσο θετικές, αναφορές στον τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν. Ο Τόνι Μπλερ μέμφεται τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» την περίοδο που εκείνος ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Όπως γράφει, πρόκειται για έναν «έξυπνο», αλλά «εξοργιστικό» και «δύσκολο» άνθρωπο. Αναμετρώντας τα προτερήματα και τα ελαττώματα του Μπράουν, Μπλερ καταγράφει: «Πολιτικός υπολογισμός, ναι. Πολιτικά συναισθήματα, κανένα. Αναλυτική διάνοια, βεβαίως. Συναισθηματική διάνοια, καθόλου».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει τονίσει πως θα διαθέσει τα έσοδα από το βιβλίο του σε φιλανθρωπική οργάνωση για τη συνδρομή τραυματισμένων παλαιμάχων πολεμιστών.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Μπλερ έχει λάβει ήδη προκαταβολή 4,6 εκατ. λιρών (5,6 εκατ. ευρώ) και αναμένεται πως τα έσοδα από τις πωλήσεις θα είναι πολλαπλάσια. Το βιβλίο ήδη βρίσκεται στην 11η θέση των μπεστ-σέλερ του βρετανικού ιστότοπου Amazon, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει τον αριθμό των προπωλημένων αντιτύπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024