Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίδειξη ισχύος από το Ιράν με τη φόρτωση καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

Επίδειξη ισχύος από το Ιράν με τη φόρτωση καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

Οι επιχειρήσεις φόρτωσης καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ άρχισαν το πρωί του Σαββάτου εν μέσω εθνικών εορτασμών. Η φόρτωση των 163 ράβδων γίνεται υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και η διαδικασία άρχισε με ειδική τελετή παρουσία Ρώσων αξιωματούχων.

Οι επιχειρήσεις φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ άρχισαν το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

«Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με την επιχείρηση αυτή, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.

Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ απέδειξε πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου για να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμά το γαλλικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τεχεράνη να αναστείλει τις «ευαίσθητες δραστηριότητές της».

Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε ότι η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν δεν συνιστά απειλή για τη μη δισπορά των πυρηνικών όπλων, οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

Η βοήθεια που παρείχε η Ρωσία, τροφοδοτώντας τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία του αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, «αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη να διαθέτει δικές του δυνατότητες εμπλουτισμού εάν οι προθέσεις του είναι ειρηνικές», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρμπι Χάλιντεϊ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024