Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύο Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στη μάχη για τον έλεγχο των πύρινων μετώπων

Δύο Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στη μάχη για τον έλεγχο των πύρινων μετώπων

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η επίχειρηση κατάσβεσης των εκατοντάδων πύρινων μετώπων στη Ρωσία. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή του Σαρόφ, 500χλμ από τη Μόσχα.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η επίχειρηση κατάσβεσης των εκατοντάδων πύρινων μετώπων στη Ρωσία.

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή του Σαρόφ, 500χλμ από τη Μόσχα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναπτυχθεί περίπου 800 πυροσβέστες και στρατιώτες, δεδομένου ότι εκεί λειτουργεί κέντρο αυτό που ειδικεύεται στις πυρηνικές έρευνες και την κατασκευή ατομικών όπλων.

Οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τον καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και την Τρίτη ο καπνός έχει περιοριστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στη Μόσχα είναι εξαπλάσια και πλέον του ανωτάτου ορίου ασφαλείας.

Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (14 βαθμούς πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα), ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει πριν από την Τετάρτη.

Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει. Πάντως οι υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με την εποχή, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Εντωμεταξύ, δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας ‘Κομερσάντ’ αναφέρει ότι οι ζημιές από τις πυρκαγιές φτάνουν ήδη τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 1% του ρωσικού ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη δική της εκτίμηση.

«Κάνατε καλά που επιστρέψατε από τις διακοπές σας»

Με ανοιχτή ειρωνεία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσο μεταδίδεται, υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του περίπου δέκα ημέρες μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών που ζώνουν την πόλη του.

Όπως είπε στον ηλιοκαμένο Λουζκόφ, «κάνατε καλά που επιστρέψατε από τις διακοπές σας, το κάνατε εγκαίρως». Πρόσθεσε ακόμα: «Βασίζομαι πολύ (σε εσάς) ώστε οι ιατρικές υπηρεσίες της πόλης να εργάζονται με ικανοποιητικό τρόπο, να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Ο Λουζκόφ επιβεβαίωσε ότι οι κλήσεις για βοήθεια έχουν αυξηθεί κατά 22% με τον καύσωνα, όμως απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση στην πόλη στους αξιωματούχους της περιοχής. Οι δασικές πυρκαγιές «δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανωμαλίας της φύσης, αλλά και της ανευθυνότητας των αξιωματούχων».

Κίνδυνος για στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ρωσικό στρατό καθώς απειλούνται ή έχουν ήδη πληγεί πολλές εγκαταστάσεις.

Οι δοκιμές των μικρού βεληνεκούς πυραύλων «Ισκαντέρ» και άλλων όπλων που κατασκευάζονται στην Κολόμνα, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, ανακοίνωσε η κατασκευαστική εταιρία ΚΒΜ.

Δύο βάσεις του στρατού κάηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή της Μόσχας. Επιπλέον, μεταφέρθηκαν από βάσεις πυρομαχικά και πύραυλοι από εγκαταστάσεις που απειλούνταν.

Σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί εξαιτίας των πυρκαγιών.

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι πυρκαγιές στη Ρωσία είναι πιθανόν να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργής μόλυνσης.

Επισημαίνει ότι γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στο Μαγιάκ υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών υλικών μετά από ατύχημα που συνέβη το 1957. Η περιοχή αυτή την εβδομάδα κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πυρκαγιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024