Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση και στρατός στη Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για το Γενικό Επιτελείο

Κυβέρνηση και στρατός στη Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για το Γενικό Επιτελείο

Μετά από μία εβδομάδα αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση και ο στρατός στην Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τις κενές θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων. Νέος αρχηγός του στρατού είναι ο στρατηγός Ερντάλ Τσεϊλάνογλου, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς.

Μετά από μία εβδομάδα αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση και ο στρατός στην Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τις κενές θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό αργά την Κυριακή, νέος αρχηγός του στρατού είναι ο στρατηγός Ερντάλ Τσεϊλάνογλου, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, όπως ορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η τοποθέτηση θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την προαγωγή του νυν αρχηγού του στρατού ξηράς Ισίκ Κοσανέρ στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Η ανάληψη των νέων αξιωμάτων θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε θα μεταβίβαζε εντός της ημέρες στον πρόεδρο Γκιουλ για τελική έγκριση τα ονόματα στα οποία κατέληξε μετά από συμφωνία με το στρατό.

Αργά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον αποχωρούντα αρχηγό του Γενικού Επιτελείο, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. Δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά πληροφορίες ήθελαν το κλίμα θετικό.

Ο πρωθυπουργός, που συμμετέχει λόγω του αξιώματός του στο συμβούλιο κρίσεων, είχε αρνηθεί να εγκρίνει την τοποθέτηση του διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγού Ιγκσίζ, στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Επιπλέον ο νυν αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Κοσανέρ, θα αντικαθιστούσε τον Μπασμπούγ αλλά η προαγωγή εκκρεμούσε λόγω της διαφωνίας με τη κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση ήταν μία νίκη του Ερντογάν έναντι του στρατού ο οποίος έχει και θεσμικά το ρόλο του φρουρού του πολιτεύματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Γιουβέντους απέλυσε τον Αλέγκρι εξαιτίας της συμπεριφοράς του στον τελικό του Coppa Italia (pic)

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποτελεί παρελθόν από τη Γιουβέντους, με τους μπιανκονέρι να παίρνουν αυτή την απόφαση μετά την απρεπή συμπεριφορά του Ιταλού τεχνικού στον τελικό κόντρα στην Αταλάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024