Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ανάμιξη της ΒΡ στην υπόθεση Λόκερμπι σκιάζει τη συνάντηση Κάμερον-Ομπάμα

Η ανάμιξη της ΒΡ στην υπόθεση Λόκερμπι σκιάζει τη συνάντηση Κάμερον-Ομπάμα

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ως πρωθυπουργός της Βρετανίας πραγματοποιεί την Τρίτη ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά τα σχέδιά του για την ατζέντα της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως δεν ευδοκιμούν. Αν και ήθελε η συζήτηση να επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομική κρίση, τελικά η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ φαίνεται πως θα γίνει στη σκιά των ενεργειών της BP, ιδίως σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη πίεση που άσκησε ο πετρελαϊκός κολοσσός για την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι.

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ως πρωθυπουργός της Βρετανίας πραγματοποιεί την Τρίτη ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά τα σχέδιά του για την ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως δεν ευδοκιμούν. Αν και ήθελε η συζήτηση να επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομική κρίση, τελικά η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ φαίνεται πως θα γίνει στη σκιά των ενεργειών της BP, ιδίως σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη πίεση που άσκησε ο πετρελαϊκός κολοσσός για την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήλπιζε πως η πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο θα τον βοηθούσε να χτίσει ισχυρό ηγετικό προφίλ και να ενισχύσει τις σχέσεις του με τον Μπ.Ομπάμα. Ωστόσο, η επίσκεψή του διεξάγεται υπό τις έντονες πιέσεις -κυρίως της αμερικανικής Γερουσίας- να αναφερθεί στην υπόθεση Λόκερμπι και στην απόφαση -τον Αύγουστο του 2009- να επιτραπεί στον καταδικασθέντα Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι να επιστρέψει στη Λιβύη, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

«Ως ηγέτης της αντιπολίτευσης ήμουν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι η απόφαση για την απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι ήταν εντελώς εσφαλμένη» δήλωσε ο Κάμερον στο BBC, σημειώνοντας: «Δεν γνωρίζω τι έκανε η ΒΡ, δεν είμαι υπεύθυνος για τις πράξεις της».

Η απόφαση για την απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι ελήφθη από την κυβέρνηση της Σκωτίας, αλλά φήμες θέλουν τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό να άσκησε ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τις φήμες διέψευσε με επιστολή του στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χαγκ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η BP επηρέασε την απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Όμως οι Αμερικανοί γερουσιαστές δείχνουν να μην πείθονται από τα όσα υποστηρίζει το Λονδίνο και υπό αυτές τις πιέσεις, το βράδυ της Δευτέρας, το γραφείο τού Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως ο Ντ.Κάμερον θα συναντηθεί με τέσσερις Αμερικανούς γερουσιαστές, στην οικία του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Η ΒΡ, από την πλευρά της, παραδέχεται ότι ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να υπογράψει με τη Λιβύη τη συμφωνία μεταφοράς ενός κρατουμένου, αλλά υποστηρίζει ότι στις συνομιλίες δεν υπήρξε αναφορά στο όνομα τού Αλ Μεγκράχι.

Ο «πονοκέφαλος» που προκαλεί η ΒΡ στον Ντ.Κάμερον δεν σταματά στην υπόθεση Λόκερμπι, αφού στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να τεθεί και το θέμα της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Επισήμως, πάντως, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικά για το Αφγανιστάν, ο Ντ.Κάμερον αναμένεται να επαναλάβει στον Μπ.Ομπάμα τη θέση του για αποχώρηση όλων των βρετανικών στρατευμάτων -περί τους 10.000 άνδρες- μέχρι το 2015, οπότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024