Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα για να... πεθάνεις, σύμφωνα με έρευνα

H Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα για να… πεθάνεις, σύμφωνα με έρευνα

Η Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα για να αφήσει κανείς την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit η οποία κάλυψε 40 χώρες και εξέτασε παραμέτρους όπως η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι σχέσεις διαφάνειας ιατρού-ασθενή. Η Ελλάδα περιορίζεται στην 29η θέση και όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο καλός τόπος αναχώρησης για τον άλλο κόσμο.

Η Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα για να αφήσει κανείς την τελευταία του
πνοή, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit η οποία κάλυψε
40 χώρες και εξέτασε παραμέτρους όπως η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική
περίθαλψη και οι σχέσεις διαφάνειας ιατρού-ασθενή.

Πρώτη στη λίστα η Βρετανία και ακολουθούν η Αυστραλία και
η Νέα Ζηλανδία. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης η Ιρλανδία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

H Ελλάδα περιορίζεται στην 29η θέση όσον αφορά τη γενική βαθμολογία και όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο καλός τόπος αναχώρησης για τον άλλο κόσμο.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα ευημερούσες χώρες που δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά στον συγκεκριμένο… τομέα.

Η Δανία βρίσκεται στην 22η θέση και η Φινλανδία στην 28η (μία θέση πάνω από την Ελλάδα) ενώ στην 40ή κατατάσσεται η Ινδία. Εξίσου κακές επιδόσεις σημειώνουν η Ουγκάντα, η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ειδικοί συζήτησαν με τους επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας σε 40 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βασικότερα στοιχεία είναι η πρόσβαση στα φάρμακα και η κατάρτιση του προσωπικού.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος: ακόμα και αν ένα σύστημα υγείας χρηματοδοτείται επαρκώς, πολύ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οργανώσεις και άλλα δίκτυα εθελοντικής προσφοράς.

Δείκτες

Η μελέτη του Economist, με τίτλο Η Ποιότητα Θανάτου, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ιδρύματος Lien και εξέτασε ποσοτικούς παράγοντες, όπως τα οικονομικά της υγείας και το προσδόκιμο επιβίωσης, και ποιοτικούς παράγοντες όπως η ευαισθητοποίηση κράτους και πολιτών στο θέμα του θανάτου.

Η κατάταξη της Ελλάδας διαφοροποιείται στους επιμέρους δείκτες: Η χώρα βρίσκεται σχετικά ψηλά, στη 13η θέση, όσον αφορά το βασικό περιβάλλον περίθαλψης κατά το θάνατο, ενώ πέφτει αρκετά χαμηλότερα, στην 27η θέση, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών περίθαλψης κατά το θάνατο, και στην 32η θέση όσον αφορά την ποιότητα της περίθαλψης.

Όσον αφορά το κόστος της περίθαλψης πριν το θάνατο, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο μέσο, στην 20ή θέση.

Σε άρνηση

Οι συντάκτες της μελέτης καταγράφουν επίσης σημαντικές διαφορές ως προς το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα του θανάτου σε διαφορετικές χώρες.

«Στην κινεζική κοινωνία, η άρνηση του θανάτου είναι εξαιρετικά έντονη. Ακόμα και οι λέξεις που αναφέρονται στο θάνατο αποφεύγονται» γράφουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, σε πολλά κτήρια του Χονκ Κονγκ και άλλων ασιατικών πόλεων ο τέταρτος όροφος δεν περιλαμβάνεται στην αρίθμηση των πατωμάτων, επειδή η κινεζική λέξη για το «τέσσερα» ακούγεται παρόμοια με τη λέξη «θάνατος».

Το ακριβώς αντίθετο παρατηρείται στην Αφρική, όπου «οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους βλέπουν ανθρώπους να πεθαίνουν από τότε που είναι παιδιά», κυρίως λόγω της επιδημίας HIV/AIDS. Αυτό σημαίνει ότι «είναι πολύ καλύτεροι στο πένθος από ό,τι είμαστε εμείς» στη Δύση.

Όσον αφορά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο θάνατος θεωρείται πια ιατρική υπόθεση και πολύς κόσμος αποφεύγει τις αναφορές σε αυτό το θέμα.

Οι κοινωνίες μας, όμως, δεν θα έχουν για πολύ την πολυτέλεια να αρνούνται το θέμα του θανάτου. Όπως επισημαίνεται στην εισαγωγή της έκθεσης, ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια τον αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών για πρώτη φορά στην ιστορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024