Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση για εκεχειρία Κούρδων ανταρτών-Τουρκίας κάνει ο Αμπ.Οτζαλάν

Πρόταση για εκεχειρία Κούρδων ανταρτών-Τουρκίας κάνει ο Αμπ.Οτζαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, κάλεσε την Άγκυρα και τους Κούρδους αντάρτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, ενώ οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ βομβάρδισε ο τουρκικός στρατός.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κάλεσε την Άγκυρα και τους Κούρδους αντάρτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, ενώ οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ βομβάρδισε ο τουρκικός στρατός.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, ο Κούρδος ηγέτης, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του δήλωσε ότι «τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας».

«Αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση (οι αντάρτες) θα ανταποκριθούν» πρόσθεσε.

Ο Αμπ.Οτζαλάν δήλωσε πως ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης διακοπή των εχθροπραξιών, απηχώντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ζήτησε και πάλι να αναγνωριστούν ρητά στο τουρκικό Σύνταγμα τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, να τους χορηγηθεί ένα καθεστώς αυτονομίας, καθώς και να απελευθερωθούν τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης.

Προειδοποίησε επίσης ότι το PKK θα εντείνει τον αγώνα του αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά του.

Στα τέλη Μαΐου, ο Αμπ.Οτζαλάν είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους αντάρτες, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση των συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης θέσεις των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιχειρήσεις που είχαν στόχο θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στις περιοχές Χακούρκ και Καντίλ του βορείου Ιράκ όπου βρίσκονται βάσεις της διοίκησης του ΡΚΚ.

«Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους μετά τις επιχειρήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων
ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σε «Βικελίδης» και Νέα Φιλαδέλφεια κρίνεται ο τίτλος του πρωταθλητή

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ ψάχνει τη νίκη που θα τον στέψει πρωταθλητή, ενώ η ΑΕΚ θέλει τη νίκη κόντρα στη Λαμία και «δώρο» από τον Άρη για να πανηγυρίσει εκείνη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024