Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δικαστικό μπλόκο στο μορατόριουμ των ΗΠΑ στην υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου

Δικαστικό μπλόκο στο μορατόριουμ των ΗΠΑ στην υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου

Ως αδικαιολόγητο απέρριψε αμερικανικό δικαστήριο το εξάμηνο μορατόριουμ της Ουάσιγκτον σε νέα έργα υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου μετά την τεράστια καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό. Και την ΒΡ αλλά και τις ΗΠΑ θεωρούν υπαίτιες για την καταστροφή οι Αμερικανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση, τασσόμενοι όμως υπέρ της υποθαλάσσιας άντλησης πετρελαίου. Συνεχίζει τις προσπάθειες η Ακτοφυλακή, που εξετάζει πιθανή διοχέτευση της διαρροής σε γειτονικές πλατφόρμες.

Ως αδικαιολόγητο απέρριψε αμερικανικό δικαστήριο το εξάμηνο μορατόριουμ
της Ουάσιγκτον σε νέα έργα υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου μετά την
τεράστια καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό. Και
την ΒΡ αλλά και τις ΗΠΑ θεωρούν υπαίτιες για την καταστροφή οι
Αμερικανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση, τασσόμενοι όμως υπέρ της
υποθαλάσσιας άντλησης πετρελαίου.

Παράλληλα, η Ακτοφυλακή συνεχίζει τις προσπάθειες να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα, εξετάζοντας πιθανή διοχέτευση της διαρροής σε γειτονικές πλατφόρμες.

Δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης, στο οποίο προσέφυγαν διάφορες εταιρείες εναντίον εναντίον του μορατόριουμ έκρινε την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν δικαιολόγησε επαρκώς το πάγωμα της έκδοσης νέων αδειών για υποθαλάσσια άντληση σε 33 πηγές στον Κόλπο του Μεξικό, μία από τις πρώτες αντιδράσεις του Αμερικανού προέδρου στην κριτική για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι έκρινε ότι επειδή μία πλατφόρμα απέτυχε (εκείνη της ΒΡ) όλες τα υπόλοιπα έργα εξόρυξης αποτελούν άμεσο κίνδυνο -λογική «ακροβασία» που δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μορατόριουμ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, με το Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση το συντομότερο δυνατόν.

Δημοσκόπηση «χαστούκι» για ΒΡ αλλά και Ουάσινγκτον

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το 89% των Αμερικανών θεωρούν υπεύθυνο τον ενεργειακό κολοσσό ΒΡ, αλλά
το 69% πιστεύει ότι και η αμερικανική κυβέρνηση είναι επίσης υπαίτια
για την καταστροφή σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κρίνοντας ότι και οι δύο
δεν αντέδρασαν όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Την ίδια στιγμή, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η υποθαλάσσια εξόρυξη στα ανοικτά των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έναντι 38% που τάσσονται εναντίον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε έντονα επικριτικός απέναντι στη διαχείριση του ζητήματος από την ΒΡ, καθώς έβλεπε τους Αμερικανούς να δυσφορούν για την αντίδραση της επίσημης πολιτείας και ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η πετρελαιοκηλίδα θα γίνει για τον Ομπάμα ό,τι ήταν ο τυφώνας Κατρίνα για τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Μία από τις πρώτες αντιδράσεις Ομπάμα ήταν το πάγωμα έκδοσης αδειών, για τους επόμενους έξι μήνες, σε εργασίες υποθαλάσσιας εξόρυξης -μέθοδο την οποία τώρα φαίνεται να υποστηρίζει η πλειονότητα των Αμερικανών, εκτός από την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης.

Η εταιρεία έχει συστήσει ταμείο αποζημιώσεων ύψους 20 δισ. δολαρίων για τους Αμερικανούς που πλήττονται από την πετρελαιοκηλίδα. Ενδεικτικό της σημασίας τόσο της καταστροφής όσο και του απόηχού της είναι ο διορισμός του Κένεθ Φάινμπεργκ στη διαχείριση του ταμείου, ο οποίος ήταν επικεφαλής των κεφαλαίων για τις αποζημιώσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024