Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητική επιτροπή για την επίθεση κατά του στολίσκου των ακτιβιστών συστήνει το Ισραήλ

Ερευνητική επιτροπή για την επίθεση κατά του στολίσκου των ακτιβιστών συστήνει το Ισραήλ

Τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών που θα ερευνήσει την ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανακοίνωσε το Ισραήλ. Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) και ζητά την άρση του. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο Ισραήλ» λέει η Τουρκία.

Τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών που θα ερευνήσει την ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανακοίνωσε το Ισραήλ. Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) και ζητά την άρση του.

Η αποστολή της διερευνητικής επιτροπής θα είναι «να ερευνήσει όλες τις ενέργειες που έκανε το Ισραήλ για να αποτρέψει τα πλοία του στολίσκου να φτάσουν ως τις ακτές της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επιτροπή θα έχει επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, τον 75χρονο Γιακόβ Τίρκελ, ενώ οι δύο ξένοι παρατηρητές που θα μετέχουν είναι ο βορειοιρλανδός τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντέιβιντ Τρίμπλ και ο Καναδός προτεστάντης πρώην δικηγόρος και στρατηγός του καναδικού στρατού, Κεν Ουάτικν.

Η πολυαναμενόμενη αυτή απόφαση ελήφθη μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς χαρακτηρίζει την απόφαση «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι ικανό να φέρει εις πέρας μία δίκαια διερεύνηση του ζητήματος αυτού που προκάλεσε τη γενική κατακραυγή εναντίον του.

«Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δήλωσε ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στο ότι η επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για την αιματηρή επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα οδηγήσει σε αμερόληπτη έρευνα.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου: «Κάθε έρευνα που θα διεξαχθεί μονομερώς από το Ισραήλ δεν θα έχει για μας καμία αξία». Ο Αχμ.Νταβούτογλου απείλησε με κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το σχήμα της επιτροπής που ενέκρινε το Ισραήλ για να ερευνήσει την ισραηλινή επιδρομή στο διεθνή στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαστε όλοι απολύτως σύμφωνοι με την επιτροπή έρευνας όπως αυτή αναφέρεται στην τελική δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τη σύνοδό του» την 1η Ιουνίου, δήλωσε ο Μ.Αμπάς στο τέλος γεύματος εργασίας που είχε στα Ηλύσια Πεδία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Η πρόταση που έγινε (από το Ισραήλ) για την επιτροπή έρευνας δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας» πρόσθεσε.

Στη σύνοδό του την 1η Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε
υπέρ «μιας αμερόληπτης, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας που θα είναι
σύμφωνη με τα διεθνή κριτήρια».

Έκθεση της ICRC για τον αποκλεισμό της Γάζας

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τόνισε πως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε την άρση του.

Συνάμα, η ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τους μαχητές από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κρατούν όμηρο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε προ διετίας σε διασυνοριακή επιδρομή, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έχει τακτικές επαφές μαζί του, σύμφωνα προς τους διεθνείς νόμους.

«Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους», τονίζει στην πεντασέλιδη έκθεσή της η ICRC.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ερυθρός Σταυρός τονίζει πως ο ισραηλινός αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας που περιέχεται στη Συνθήκη της Γενεύης, προσθέτει εκπρόσωπός του.

Συν τοις άλλοις, η τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Ισραήλ, απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία άμαχου πληθυσμού.

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού για προφανείς λόγους ασφαλείας, εντούτοις ο σκοπός του αποκλεισμού είναι δυσανάλογος, καθώς περιλαμβάνει και υλικά πρώτης ανάγκης, τονίζει ο ICRC.

«Καλούμε το Ισραήλ να θέσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό και ζητούμε από όσους έχουν επιρροή στην κατάσταση, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», προσθέτει η Μπεατρίς Μέγκεβαντ – Ρόγκο, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ε.Σ στη Μέση Ανατολή.

Ο Οργανισμός τονίζει επίσης πως, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, η Χαμάς έχει επανειλημμένως αρνηθεί στην οικογένεια του στρατιώτη Σαλίτ να τον επισκεφθεί.

Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι ελπίζει πως σε μερικές ημέρες το Ισραήλ θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024