Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η πετρελαιοκηλίδα της BP «είναι η 11η Σεπτεμβρίου για το περιβάλλον»

Η πετρελαιοκηλίδα της BP «είναι η 11η Σεπτεμβρίου για το περιβάλλον»

Η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για το περιβάλλον όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν την εξωτερική πολιτική τους, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε για τέταρτη φορά τη Δευτέρα στον τόπο της καταστροφής.

Η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για το περιβάλλον όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν την εξωτερική πολιτική τους, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε για τέταρτη φορά τη Δευτέρα στον τόπο της καταστροφής.

«Με τον ίδιο τρόπο που η εικόνα μας για τα τρωτά μας σημεία και την εξωτερική πολιτική μας επηρεάστηκε βαθύτατα από την 11η Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι αυτή η καταστροφή θα επηρεάσει το πώς σκεφτόμαστε για το περιβάλλον και την ενέργεια για πολλά χρόνια» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο δικτυακό τόπο Politico.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζω ως ηγέτης είναι να εξασφαλίσω ότι θα πάρουμε τα σωστά μαθήματα από αυτή την καταστροφή».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι σίγουρες λύσεις ακόμα δεν υπάρχουν.

Ωστόσο, «αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι η διαθεσιμότητα των ορυκτών καυσίμων ολοένα και θα λιγοστεύει· ότι η συλλογή τους θα γίνει πιο ακριβή· ότι θα υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος που θα πρέπει να υπομείνουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας» είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε στη συνέχεια για την τέταρτη περιοδεία του στην Αλαμπάμα, το Μισισίπι και τη Φλόριντα, τις πολιτείες που έχουν πληγεί από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Από το Μισισίπι ο Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να επισκεφθούν τις περιοχές του Κόλπου του Μεξικού για να τις ενισχύσουν και παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων στην κυβερνητική εκστρατεία για καθαρή ενέργεια.

Την Τρίτη
ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και την Τετάρτη θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ-Χένρικ
Σβάνμπεργκ.

Εντείνονται οι πιέσεις

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον αυξάνει την πίεση προς τη ΒΡ ώστε να
επιταχύνει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της διαρροής.

Το Σάββατο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Άξελροντ δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πως η ΒΡ οφείλει να ανοίξει εγγυητικό λογαριασμό -τον οποίο θα διαχειρίζεται μία ανεξάρτητη αρχή- για την αποζημίωση των εργαζομένων, των οποίων οι ζωές και η απασχόληση θα επηρεαστούν από τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία 48 ωρών στη ΒΡ να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έπειτα από τη γνωμοδότηση Αμερικανών ειδικών πως η διαρροή ενδεχομένως είναι διπλάσια απ’ ότι αρχικά εκτιμάτο.

Την Κυριακή η ΒΡ αναμενόταν να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα της αμερικανικής ακτοφυλακής για να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές συγκράτησης της διαρροής με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πετρελαιοκηλίδα.

Την ώρα, πάντως, που η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τις ποινές που θα επιβάλλει στην ΒΡ για τις ευθύνες της, αναλυτές του δικτύου Bloomberg εκτιμούν η εταιρεία ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της και των πηγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και πως επίσης θα αποκλεισθεί από τα συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος.

Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πετρελαιοκηλίδα τής έχει ήδη κοστίσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και πως μέσα στις επόμενες θα θέσει σε λειτουργία έναν επιπλέον μηχανισμό ώστε να μπορέσει να συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες αργού πετρελαίου που διαρρέει στη θάλασσα.

Η εταιρία επισήμανε πως έχουν κατατεθεί 51.000 αγωγές για αποζημιώσεις και έχουν ικανοποιηθεί περισσότερες από 26.500.

Στα 1,6 δισεκατομμύρια περιλαμβάνονται μόλις 60 εκατ. δολάρια από τα 360 εκατ. δολάρια που η BP έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει για την κατασκευή νησίδων-φραγμάτων στα ανοικτά της Λουιζιάνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024