Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρική νίκη Γιανούκοβιτς δείχνουν τα exit poll στην Ουκρανία

Προεδρική νίκη Γιανούκοβιτς δείχνουν τα exit poll στην Ουκρανία

Νίκη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με διαφορά τριών έως τεσσάρων ποσοσταίων μονάδων έναντι της Γιούλια Τιμοσένκο δείχνουν τα exit poll για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. «Εύφλεκτο» το κλίμα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία με την Γιούλια Τιμοσένκο να μην αναγνωρίζει την ήττα...

2

Νίκη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με διαφορά τριών έως τεσσάρων ποσοσταίων μονάδων έναντι της Γιούλια Τιμοσένκο δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ουκρανία. «Εύφλεκτο» το κλίμα με το στρατόπεδο της Ουκρανής πρωθυπουργού να μην αναγνωρίζει την ήττα…

Η αναμενόμενη επικράτηση του φιλορώσου πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς επιβεβαιώνεται και στα δύο exit poll που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Στο πρώτο exit poll ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανούκοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 48,7% έναντι 45,5% για την Τιμοσένκο, και στο δεύτερο λαμβάνει 49,8% έναντι 45,5%. Περίπου το 5% των Ουκρανών καταψήφισαν και τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, κάτι που προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο.

vspace=10

Η ροή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων άρχισε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Με καταμετρημένο το 2,07% των ψήφων ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς λαμβάνει το 51,36% των ψήφων έναντι 44,16% της Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο φιλορώσος πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση της Τιμοσένκο, δεσμευόμενος παράλληλα για μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Συνεργάτες του χαιρέτισαν την «απόλυτη νίκη» του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νομικής αμφισβήτησης.

Η Γιούλια Τιμοσένκο από την πλευρά της είχε αρνηθεί νωρίτερα να παραδεχθεί την ήττα με βάση τα exit poll. «Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ήδη μεσούσης της εκλογικής ψηφοφορίας το «στρατόπεδο» της Τιμοσένκο κατήγγειλε νοθεία, λέγοντας ότι θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα στην περιοχή που θεωρείται «προπύργιο» του Γιανούκοβιτς.

Οι ενέργειες των υποστηρικτών του Γιανούκοβιτς «εκτείνονται από το να μπλοκάρουν τη δουλειά των παρατηρητών μας στην περιοχή του Ντονέτσκ μέχρι και την απροκάλυπτη ληστεία και τρομοκρατία σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Τιμοσένκο, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Με αυτή την εγκληματική προσέγγιση στην οργάνωση των εκλογών, αυτές δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά έντιμο και διαφανή τρόπο» συμπλήρωσε.

Καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Γιούλια Τιμοσένκο επιχείρησε να καλλιεργήσει συνθήκες μίας νέας «Πορτοκαλί Επανάστασης», καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ήττα. Ο Γιανούκοβιτς από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «κλέψει» τη νίκη όπως υποστηρίζει ότι συνέβη το 2004.

Ήδη διοργανώνει διαδήλωση 50.000 υποστηρικτών του για τη Δευτέρα μπροστά στο κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στο Κίεβο.

Με την επικράτησή του, ο φιλορώσος πρώην πρωθυπουργός ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την «Πορτοκαλί Επανάσταση», την λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε μετά από καταγγελίες εναντίον του για νοθεία στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2004, και οδήγησαν στην ακύρωση της εκλογής του και της ανάδειξη της φιλοδυτικής συμμαχίας.

Η Γιούλια Τιμοσένκο βρισκόταν στην κεφαλή των διαδηλώσεων της «Πορτοκαλί Επανάστασης» μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο, με τον οποίο «συγκατοίκησε» τα τελευταία χρόνια στην εξουσία για να μετατραπούν σταδιακά από σύμμαχοι σε… ορκισμένοι εχθροί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024