Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με αμερικανική βίζα ταξίδεψε από τη Νιγηρία ο επίδοξος βομβιστής της Delta

Με αμερικανική βίζα ταξίδεψε από τη Νιγηρία ο επίδοξος βομβιστής της Delta

Ο άνδρας που προσπάθησε να προκαλέσει έκρηξη κατά την διάρκεια πτήσης από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε «έγκυρη» αμερικανική βίζα, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές αρχές, ενώ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Εφαρμογή επιπλέον μέτρων στις διεθνείς πτήσεις.

2

Ο άνδρας που προσπάθησε να προκαλέσει έκρηξη κατά την διάρκεια πτήσης από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε «έγκυρη» αμερικανική βίζα, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές αρχές.

«Ο άνδρας έφτασε από το Λάγος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ και επιβιβάστηκε στην ανταπόκριση για το Ντιτρόιτ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του εθνικού συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTB).

«Ο Νιγηριανός που συνελήφθη είχε στην κατοχή του έγκυρη αμερικανική βίζα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στον Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, ένα Airbus 330, που εκτελούσε πτήση από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 23χρονος Νιγηριανός προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά επιβάτες από τις διπλανές θέσεις έπεσαν πάνω του και τον εξουδετέρωσαν. Εν συνεχεία επενέβη το πλήρωμα, που έθεσε τον Νιγηριανό υπό έλεγχο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στο Ντιτρόιτ.

Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός «βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές ότι η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του.

Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.

Στη Νιγηρία, ο Αμπντουλ Μουταλάμπ, γιος ενός διακεκριμένου πρώην τραπεζίτη του Ουμάρου Μουταλάμπ, δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι αδελφός του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πατέρας του σκοπεύει να συναντηθεί με την αστυνομία της Νιγηρίας.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν το Σάββατο σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, εντατικές έρευνες διεξάγει η βρετανική αστυνομία. «Εξαιτίας της σοβαρής πιθανής απειλής που δημιουργεί το συμβάν, μίλησα με τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία διεξάγει την έρευνα σε κτίρια στο Λονδίνο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ.Μπράουν.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο 23χρονος Νιγηριανός ήταν φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός στο University College του Λονδίνου (UCL).

«Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι προς αυτούς τους ηρωϊκούς επιβάτες και το πλήρωμα, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον ύποπτο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν» γι αυτή την πράξη, «είτε συνδέεται, είτε όχι με την Αλ Κάιντα, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ακροάσεων τον επόμενο μήνα» πρόσθεσε.

Η επιτροπή θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εξετάσει «τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται στο μέλλον» κατέληξε.

Εφαρμογή επιπλέον μέτρων στις διεθνείς πτήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμβούλους ασφαλείας του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα, ο οποίος περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη, είχε συνομιλία με τον Τζον Μπρέναν, σύμβουλό του για την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, και τον Ντένις Μακ Ντάναου, διευθυντή του γραφείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος πρόκειται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, Οι διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε επιπλέον μέτρα ασφαλεία.

«Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα διαπιστώσουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σχεδιασθούν για να είναι απρόβλεπτα, και οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα βλέπουν παντού να υπάρχουν τα ίδια μέτρα» τόνισε η Ναπολιτάνο.

Στη συνέχεια, ειδοποίησε τους επιβάτες «τόσο των εσωτερικών, όσο και των εξωτερικών πτήσεων να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους για το τσεκ-ιν».

Επίσης και αυτή δεν παρέλειψε να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη της προς τους επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης 253, οι οποίοι έδρασαν τάχιστα και ηρωϊκά σε ένα επεισόδιο που ενδέχεται να είχε τραγικά αποτελέσματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024