Είκοσι χρόνια από την Πτώση

Ένα πέρασμα στο Τείχος του Βερολίνου διέσχισαν Μέρκελ, Βαλέσα και Γκορμπατσόφ

Ένα πέρασμα στο Τείχος του Βερολίνου διέσχισαν Μέρκελ, Βαλέσα και Γκορμπατσόφ
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Λεχ Βαλέσα   (Φωτογραφία:  Reuters )
in.gr audio player
Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Βαλέσα και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέσχισαν συμβολικά τη Δευτέρα ένα πέρασμα του Τείχους του Βερολίνου, 20 χρόνια μετά την πτώση του.

Απευθυνόμενη σε χιλιάδες συγκεντρωμένους, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα ιστορικά γεγονότα του 1989 ήταν «αποτέλεσμα μίας μακράς ιστορίας καταπίεσης και αγώνα κατά της καταπίεσης» και υπενθύμισε ότι πολλοί ήταν αυτοί που υπέφεραν υπό το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.

Η Ανγκελα Μέρκελ, που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου διέσχισε συμβολικά την γέφυρα Μπορνχόλμερ, το πρώτο σημείο ελέγχου που άνοιξε μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι έκανε δυνατή την αλλαγή στην Ανατολική Γερμανία.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ηγέτες από πολλές χώρες για τις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου 1989.

Την ημέρα εκείνη οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις για τους υπηκόους της Ανατολικής Γερμανίας ήρθησαν αιφνιδιαστικά και χιλιάδες Βερολινέζοι έσπευσαν να περάσουν από την άλλη πλευρά του Τείχους.

Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους, βρίσκονται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη