Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποίηση Σαρκοζί προς Κλάους για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Προειδοποίηση Σαρκοζί προς Κλάους για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Να βάλει την υπογραφή του στη Συνθήκη της Λισαβόνας καλεί ο Νικολά Σαρκοζί τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος κρατά σε ομηρία την ΕΕ με ενστάσεις της τελευταίας στιγμής. «Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων [για τον Κλάους] και δεν θα είναι χωρίς συνέπειες» προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος.

51

Με συνέπειες εάν δεν βάλει την υπογραφή του στη Συνθήκη της Λισαβόνας προειδοποιεί ο Νικολά Σαρκοζί τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος κρατά σε ομηρία την ΕΕ με ενστάσεις της τελευταίας στιγμής. Αποδοκιμάζουν τον Κλάους ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ζητώντας επικύρωση της Συνθήκης.

«Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων [για τον Κλάους] και δεν θα είναι χωρίς συνέπειες» προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro και η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. Για το Νικολά Σαρκοζί το ζήτημα θα πρέπει να έχει λυθεί έως το τέλος του έτους.

Η Γαλλία έχει ήδη ξεκαθαρίσει διά του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ότι αποκλείεται κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης που θα οδηγήσει σε νέα επικύρωση από τους «27».

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας με τον Βάτσλαβ Κλάους να προβάλλει ενστάσεις την τελευταία στιγμή, κόντρα στη συνταγματική πλειοψηφία της θεσμικής εξουσίας της ίδιας του της χώρας.

Την αξίωση του Κλάους να εξαιρεθεί η Τσεχία από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποδοκίμασε την Πέμπτη ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν, προτρέποντας τον από κοινού με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας έκρινε συμβατή με τη νομοθεσία της χώρας τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.

Με τη διατύπωση της επίσημης αυτής θέσης της, την οποία ανακοίνωσε μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, η τσεχική κυβέρνηση αντιδρά στην πρόσφατη προσφυγή που κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της Συνθήκης 17 συντηρητικά μέλη της Γερουσίας.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, την οποία έχουν επικυρώσει και τα δύο σώματα του τσεχικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο ο Βάτσλαβ Κλάους επιμένει να ζητά για τη χώρα του επιπλέον παραχωρήσεις (εξαίρεση από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) πριν βάλει την πολυπόθητη υπογραφή του στο κείμενο της Συνθήκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024