Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν είναι «τοξικά απόβλητα» οι μετανάστες στη θάλασσα, φωνάζει ο ΟΗΕ

Δεν είναι «τοξικά απόβλητα» οι μετανάστες στη θάλασσα, φωνάζει ο ΟΗΕ

Κατακεραυνώνει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τις χώρες και τους καπετάνιους των πλοίων που δεν προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα. «Τους γυρίζουν την πλάτη σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα» δηλώνει η Ναβί Πιλάι κατακρίνοντας Ιταλία, Μάλτα και Λιβύη.

51

Κατακεραυνώνει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τις χώρες και τους καπετάνιους των πλοίων που δεν προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα. «Τους γυρίζουν την πλάτη σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα» δηλώνει η Ναβί Πιλάι καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές γυρίζουν την πλάτη σε αυτούς τους μετανάστες και τους αφήνουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ή το θάνατο σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα» κατήγγειλε η Πιλάι ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει από τη Δευτέρα στη Γενεύη.

«Σε μία συμπεριφορά που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εγκαταλείπονται και απορρίπτονται χωρίς καν να ελέγχεται αν προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις» υπογράμμισε.

Η Πιλάι εξέφρασε τη λύπη της για τα βάσανα που περνούν οι μετανάστες που επιζητούν να αποβιβαστούν στις ακτές της Λιβύης, της Μάλτας και της Ιταλίας και κάλεσε τις χώρες αυτές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επικριθεί σφόδρα από τα Ηνωμένα Έθνη για τις απευθείας απελάσεις παράνομων μεταναστών από τα πλοία του λιμενικού πριν φθάσουν στις ακτές της χώρες.

Στην ομιλία της ενώπιον των 47 μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ναβί Πιλάι καταδίκασε επίσης τη βία στην Κίνα.

Κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σκεφτεί τις διακρίσεις και τη μη προστασία των μειονοτήτων, που αποτέλεσαν σύμφωνα με την ίδια τις «υποκείμενες αιτίες» των ταραχών που σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2008 στο Θιβέτ και τον περασμένο Ιούλιο στην Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπου ζουν οι Ουιγούροι, τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα.

Στην ομιλία η Ύπατη Αρμοστής κατέκρινε επίσης τη μεταχείριση των Ρομά στην Ευρώπη.

Καταδίκασε «τις διακρίσεις και την εξευτελιστική μεταχείρισή» τους στην Ιταλία, την περιορισμένη πρόσβαση που έχουν πολλοί Ρομά στο σύστημα υγείας στη Βουλγαρία, καθώς δεν έχουν ταυτότητες ή ασφάλιση.

Παράλληλα, επέκρινε το γεγονός ότι οι Ρομά πέφτουν θύμα εξαναγκαστικών απελάσεων ή διακρίσεων όταν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ακίνητη περιουσία στη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024