Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ομπάμα τείνει το χέρι των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο

Ο Ομπάμα τείνει το χέρι των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο

Με ηχηρό μήνυμα συμφιλίωσης και κάλεσμα για νέα αρχή στις σχέσεις Αμερικής-Ισλάμ στη βάση της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας εκτίμησης ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να γυρίσει τη σελίδα της εποχής Μπους. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της δυσπιστίας, δηλώνει από το Κάιρο. Τα δύο κράτη είναι η μόνη λύση για τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει...

51

Με ηχηρό μήνυμα συμφιλίωσης και κάλεσμα για νέα αρχή στις σχέσεις Αμερικής-Ισλάμ ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να γυρίσει τη σελίδα της εποχής Μπους. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της δυσπιστίας, δηλώνει από το Κάιρο. Τα δύο κράτη είναι η μόνη λύση για τη Μέση Ανατολή, τονίζει αλλά δεν προσφέρει νέα πρωτοβουλία ειρήνευσης.

Απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο σε μία ιστορική ομιλία από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι υπήρξαν χρόνια δυσπιστίας και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν μία συντονισμένη προσπάθεια για νέα αρχή, στη βάση της ανεκτικότητας, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας εκτίμησης, ώστε να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε σειρά αναφορών στο Κοράνι, υπεραμυνόμενος της θρησκευτικής ελευθερίας. Επισήμανε ότι το Ισλάμ έχει παράδοση ανεκτικότητας και και τόνισε ότι οι χώρες της Δύσης δεν πρέπει να επιβάλουν περιορισμούς στο πώς οι μουσουλμάνοι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκονα.

«Για παράδειγμα, υπαγορεύοντας τί ρούχα θα πρέπει να φορούν οι μουσουλμάνες. Δεν μπορούμε να συγκαλύπτουμε την εχθρότητα απέναντι σε κάθε θρησκεία πίσω από το κάλυμα του φιλελευθερισμού» είπε και παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στα δικαιώματα των γυναικών, καλώντας τις μουσουλμανικές χώρες να υποστηρίξουν την εκπαίδευση και το δικαίωμά τους στην εργασία.

«Ήλθα εδώ για να αναζητήσω μία νέα αρχή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο· μια αρχή βασισμένη στο αμοιβαίο ενδιαφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στα μάτια ενός δισ. μουσουλμάνων μετά τους πολέμους της εποχής Μπους και τα βασανιστήρια κρατουμένων.

«Θεωρώ μέρος της ευθύνης μου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να πολεμήσω τα αρνητικά στερεότυπα για το Ισλάμ οπουδήποτε εμφανίζονται» είπε ο Ομπάμα για να συμπληρώσει πως η ίδια αρχή πρέπει να ισχύσει και αντίστροφα.

Ο εξτρεμισμός έχει τροφοδοτήσει το φόβο, είπε και αναγνώρισε ότι μία ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας. Μίλησε όμως για την ανάγκη μίας νέας αρχής ώστε Αμερική και μουσουλμανικός κόσμος να αντιμετωπίσουν από κοινού τον εξτρεμισμό και να προωθήσουν τη διαρκή αναζήτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Τα δύο κράτη η μόνη λύση

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ είναι η μοναδική λύση για τη Μέση Ανατολή, η μοναδική λύση για να μπει τέλος στην αιματοχυσία και τη βία.

Μίλησε για την πολυετή συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τη σχέση «αδιάρρκτη», έστειλε όμως ξανά δυνατό μήνυμα στη νέα σκληροπυρηνική ισραηλινή κυβέρνηση ότι η Αμερική δεν αποδέχεται τη συνέχιση του εποικισμού. «Οι οικισμοί παραβιάζουν προγενέστερες συμφωνίες και υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη. Είναι καιρός να σταματήσουν» δήλωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους Παλαιστινίους, ουσιαστικά τη Χαμάς η οποία διατηρεί τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, να εγκαταλείψει τη βία και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Η επιλογή του Καΐρου για τη βαρυσήμαντη ομιλία προς τον μουσουλμανικό κόσμο καταδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει ο Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, από την προσπάθεια να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μέχρι τη διευθέτηση της κρίσης με το Ιράν.

Όμως παρόλο που διακήρυξε εκ νέου τη στήριξή του στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους (για το οποίο αρνείται να δεσμευθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου), ο Ομπάμα δεν παρουσίασε κάποια νέα πρωτοβουλία για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία, γεγονός που ίσως απογοητεύσει πολλούς στον μουσουλμανικό κόσμο.

Είχε προηγηθεί της ομιλίας συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ σχετικά με το Μεσανατολικό.

Ιράκ-Αφγανιστάν και Ιράν

Μιλώντας για τα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν τη διατήρηση μόνιμων βάσεων σε καμία από τις δύο χώρες.

«Θα γυρίζαμε μετά χαράς όλα τα στρατεύματά μας στην πατρίδα εάν είμασταν βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν βίαιοι εξτρεμιστές στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσους περισσότερους Αμερικανούς μπορούν. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακόμη έτσι» ανέφερε.

«Θα αντιμετωπίζουμε ακατάπαυστα τους βίαιους εξτρεμιστές, επειδή απορρίπτουμε το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων: το φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Και είναι πρώτο καθήκον μου ως πρόεδρος των ΗΠΑ να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό» είπε.

«Μη γελιέστε: δεν θέλουμε να διατηρήσουμε τα στατεύματά μας στο Αφγανιστάν […] Δεν επιζητούμε στρατιωτικές βάσεις εκεί» σημείωσε.

Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο» κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα το 2012.

Ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει με θάρρος, ευθύτητα και αποφασιστικότητα το ζήτημα. Αναγνώρισε το ρόλο των ΗΠΑ στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ιράν τον περασμένο αιώνα, επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν δεκαετίες καχυποψίας.

Σημείωσε ωστόσο ότι έχει καταστήσει σαφές στην ιρανική ηγεσία ότι θέλει να προχωρήσει μπροστά με αμοιβαίο σεβασμό και δίχως προϋποθέσεις, θεωρώντας ότι αυτή η προσέγγιση θα εμποδίσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

«Κανένα έθνος από μόνο του δεν μπορεί να επιλέγει τα κράτη που θα διαθέτουν πυρηνικά όπλα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να διαθέτει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Για τη… δημοκρατία του Μπους

Επικρίνοντας ανοιχτά τον Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος είχε καταστήσει «την εξάπλωση της δημοκρατίας» τον ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προσπαθεί να επιβάλει ένα σύστημα διακυβέρνησης σε άλλη χώρα.

Δήλωσε ότι η Αμερική δεν θεωρεί ότι γνωρίζει τι είναι καλύτερο για όλους, υπογράμμισε όμως ότι πιστεύει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να αντανακλούν τη θέληση του λαού τους, όλοι άνθρωποι θέλουν να έχουν ελευθερία έκφρασης και λόγο στον τρόπο διακυβέρνησής του, να έχουν εμπιστοσύνη στο νόμο και τη Δικαιοσύνη και να είναι ελεύθεροι να ζούν όπως οι ίδιοι επιλέγουν.

«Αυτές δεν είναι μόνον αμερικανικές ιδέες, είναι ανθρώπινα δικαιώματα και γι αυτό το λόγο θα τα υπερασπιστούμε οπουδήποτε» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024