Προσδοκίες και αμφιβολίες

Αυξημένη προσμονή για την ομιλία Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο από το Κάιρο

Αυξημένη προσμονή για την ομιλία Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο από το Κάιρο
Η στάση των ΗΠΑ για το παλαιστινιακό κράτος έχει αυξήσει στις προσδοκίες στον μουσουλμανικό κόσμο   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Κάιρο
Κολακευμένη από το γεγονός ότι επελέγη, η Αίγυπτος ελπίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα διατυπώσει την Πέμπτη την «καλή ρητορική» μιας Αμερικής που επιδιώκει τη συμφιλίωσή της με τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Όπως ποτέ άλλοτε, οι προσδοκίες, αλλά και οι αμφιβολίες είναι τεράστιες, αλλά και υπερβολικές» γράφει ο Οσάμα Σαγιάντ, συντάκτης του κυρίου άρθρου της εφημερίδας Al Ahram, εν όψει της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του προς τον μουσουλμανικό κόσμο, όχι στο πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, σημείο αναφοράς του ισλαμικού κόσμου, αλλά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Έπειτα από οκτώ χρόνια δυσχερών σχέσεων, κυρίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση Μπους, η κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ υπερηφανεύεται για την επιλογή της Αιγύπτου, όπου ζει το εν τέταρτον του μουσουλμανικού πληθυσμού του αραβικού κόσμου.

«Το Κάιρο είναι ο κατάλληλος τόπος. Οπουδήποτε αλλού η ομιλία του θα είχε δύο φορές μικρότερη σημασία» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπού Γαΐτ, ο οποίος θεωρεί μεγάλης σημασίας την υιοθέτηση από τις ΗΠΑ μιας αμερόληπτης στάσης στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστινίων, χωρίς να περιμένουν αναγκαστικά ένα λεπτομερές σχέδιο στην πολυαναμενόμενη ομιλία του Ομπάμα.

Το Κάιρο, που διατηρεί προβληματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, δεν θεωρεί ότι το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αποτελεί «προτεραιότητα» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Σουλεϊμάν Αγουάντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις, με αυστηρό τρόπο, επί της νέας ισραηλινής κυβέρνησης του Νετανιάχου, να αποδεχθεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και να «παγώσει» τον εποικισμό.

Η επίλυση της διένεξης αποτελεί «σημαντικό παράγοντα στον νου πολλών Αράβων στην περιοχή και εκτός αυτής. Δεν θα ήταν σωστό για μένα να μην συζητηθεί» την Πέμπτη, πρόσθεσε.

Πριν από την Αίγυπτο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με το βασιλιά Αμπντάλα, εισηγητή του ειρηνευτικού σχεδίου του 2002, το οποίο εγκρίθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο (και προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την παραχώρηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών).

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να απευθύνει ένα πιο ευρύ μήνυμα σχετικά με την πορεία που σκοπεύει να τηρήσει η Ουάσινγκτον, για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μετά τον πόλεμο του Ιράκ ή για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ήδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» και τόνισε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον μουσουλμανικό κόσμο θα βασίζονται «στα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει κατ ιδίαν συζήτηση με τον 81χρονο και επί 27ετία πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, η αιγυπτιακή αντιπολίτευση και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι θα αφεθούν στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αίγυπτο.

Για τον αντικαθεστωτικό Αϊμάν Νουρ, που μόλις εξέτισε ποινή τριετούς φυλάκισης, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου «φαίνεται ότι απευθύνεται στα καθεστώτα και όχι στους λαούς».

«Έχουμε εκπλαγεί για το ότι θα αγνοηθεί η τάξη των πολιτικών και η κοινωνία των πολιτών, δίνοντας την εντύπωση ότι τα συμφέροντα της Αμερικής υπερέχουν των αξιών της» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη