Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατακεραυνώνεται η Ιταλία για απευθείας απέλαση μεταναστών στη Λιβύη

Κατακεραυνώνεται η Ιταλία για απευθείας απέλαση μεταναστών στη Λιβύη

Ως «ιστορικό γεγονός» χειροκροτεί η Ρώμη την απευθείας απέλαση 227 παράνομων μεταναστών στη Λιβύη πριν αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές, όμως ο ΟΗΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι ο καταναγκαστικός και κυνικός επαναπατρισμός εξορίζει την Ιταλία από τα πολιτισμένα έθνη...

51

Ως «ιστορικό γεγονός» χειροκροτεί η Ρώμη την απευθείας απέλαση 227 παράνομων μεταναστών στη Λιβύη πριν αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές, όμως ο ΟΗΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι ο καταναγκαστικός και κυνικός επαναπατρισμός εξορίζει την Ιταλία από τα πολιτισμένα έθνη…

Συνήθως οι παράνομοι μετανάστες που πλησιάζουν στην Ιταλία μεταφέρονται στην ακτή για έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει την αναγνώρισή τους, την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις και την παροχή της δυνατότητας στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τις τάξεις της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε πως, έπειτα από χρόνια πιέσεων για μεγαλύτερη συνεργασία εκ μέρους της Τρίπολης, η Λιβύη επέτρεψε σε ιταλικά πλοία να συνοδεύσουν τα σκάφη των μεταναστών πίσω στη λιβυκή ακτή από την οποία είχαν αποπλεύσει.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορέσαμε να στείλουμε παράνομους μετανάστες κατευθείαν πίσω στη Λιβύη» δήλωσε ο Μαρόνι μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση.

«Ως τώρα έπρεπε να τους παίρνουμε, να τους αναγνωρίζουμε, να τους στέλνουμε πίσω στις χώρες προέλευσής τους. […] Για πρώτη φορά, η Λιβύη συμφώνησε να πάρει αυτή τους μη πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι δεν είναι Λίβυοι, όμως αναχώρησαν από τα λιβυκά παράλια».

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την άμεση απέλαση. Μερικοί από τους μετανάστες αυτούς μπορεί να δικαιούνταν πολιτικού ασύλου, δήλωσε η Λάουρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Ιταλία.

«Οι μετανάστες δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο επειδή δεν έτυχαν καν υποδοχής κάπου» υπογράμμισε.

Η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό υποδοχής πολιτικών προσφύγων, υπογράμμισε η Λάουρα Μπολντρίνι.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταδίκασαν επίσης τον άμεσο επαναπατρισμό των 227 προσφύγων, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομερό γεγονός».

«Αντί να είναι ένα ιστορικό γεγονός όπως ισχυρίζεται η ιταλική κυβέρνηση, αυτός ο καταναγκαστικός και κυνικός επαναπατρισμός είναι αντίθετος στους διεθνείς νόμους και εξορίζει την Ιταλία από τα πολιτισμένα έθνη» δήλωσε ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία, Λόρι ντε Φίλιπι.

«Δεν μπορούμε να απελαύνουμε ανθρώπους καταμεσής της θάλασσας προς μια χώρα όπως η Λιβύη, η οποία δεν έχει επικυρώσει τις διεθνείς ανθρωπιστικές συμβάσεις για τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα αυτή της Γενεύης» δήλωσε ο Λόρις ντε Φίλιπι.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Ιταλία καταδικάσθηκε ήδη στις 10 Μαΐου 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία υπόθεση καταναγκαστικού επαναπατρισμού 11 ανθρώπων που ζητούσαν πολιτικό άσυλο και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν το αίτημά τους.

Μιλώντας για «μία πολύ, πολύ μαύρη ημέρα για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιταλία», ο Λόρις ντε Φίλιπι ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024