Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρατούμενο από το Γκουαντάναμο θα δεχθεί η Γαλλία, σε μια συμβολική κίνηση

Κρατούμενο από το Γκουαντάναμο θα δεχθεί η Γαλλία, σε μια συμβολική κίνηση

Έναν εκ των κρατουμένων του Γκουαντάναμο θα δεχθεί η Γαλλία στο έδαφός της, εάν αυτό διευκολύνει το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, ανακοίνωσε ο Ν.Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπ.Ομπάμα. Οι ΗΠΑ ζήτησαν και επισήμως από την ΕΕ να δεχθεί κρατούμενους του Γκουαντάναμο.

91

Έναν εκ των κρατουμένων της φυλακής της βάσης του Γκουαντάναμο θα δεχθεί η Γαλλία στο έδαφός της, εάν αυτό διευκολύνει το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, ανακοίνωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ κατέθεσαν και επισήμως αίτημα στην ΕΕ για την υποδοχή κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση καλής θέλησης που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για την υποδοχή και άλλων κρατουμένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο στη Γαλλία, ο Ν.Σαρκοζί είπε ότι είναι «περήφανος και ευτυχισμένος» που ο Μπ.Ομπάμα αποφάσισε το κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο.

Από την πλευρά του, ο Μπ.Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν βοήθεια στο θέμα των κρατουμένων, τονίζοντας ότι αποφάσισε να κλείσει τη βάση διότι δεν πιστεύει ότι καθιστά την Αμερική πιο ασφαλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον και το Παρίσι βρίσκονται σε συνομιλίες για την αποδοχή ενός Αλγερινού κρατουμένου. Ο Στήβεν Όλεσκι, δικηγόρος δύο Αλγερινών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, δήλωσε ότι η Γαλλία σκέφτεται να δεχθεί στο έδαφός της έναν εκ των πελατών του.

«Οι συζητήσεις, οι οποίες αναφέρθηκαν αυτό το πρωί, αφορούν έναν Αλγερινό κρατούμενο στο Γκουαντάναμο που θα δεχθεί η Γαλλία να μεταβεί στο έδαφός της» δήλωσε ο Στ.Όλεσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Αλγερινοί είναι ο 42χρονος Λακντάρ Μπουμεντιέν και ο 39χρονος Σαμπέρ Λαμάρ. Αμερικανός δικαστής είχε αποφασίσει τον Νοέμβριο ότι τα δύο άτομα κρατούνταν παράνομα.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε την Παρασκευή και επισήμως από την ΕΕ να δεχθεί πρώην κρατούμενους της φυλακής του Γκουαντάναμο και δεσμεύτηκαν να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στις ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται να τους δεχθούν, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν επισήμως έναν ενεργό ρόλο από την ΕΕ και «γνωστοποιούν τη σταθερή τους βούληση να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διμερών συμφωνιών με τα κράτη μέλη τα οποία θα ενδιαφερθούν να δεχθούν πρώην κρατούμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Ζακ Μπαρό.

«Χαιρετίζω τη βούληση των αμερικανικών αρχών να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αναλύοντας κατά περίπτωση την κατάσταση των προσώπων που κρατούνται σήμερα, και εκφράζω τη χαρά μου για τη δέσμευση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ να διεξάγουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες», προσθέτει.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Σουηδία έχουν ανακοινώσει ότι θα δεχθούν κρατούμενους.

Στο Γκουαντάναμο κρατούνται περίπου 250 άτομα. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να έχει κλείσει το κέντρο κράτησης μέχρι τις αρχές του 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024