Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πύρινα ίχνη στον ουρανό του Τέξας αποδίδονται σε συντρίμμια δορυφόρων

Πύρινα ίχνη στον ουρανό του Τέξας αποδίδονται σε συντρίμμια δορυφόρων

Οι λάμψεις και τα πύρινα ίχνη που είδαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στον ουρανό του Τέξας και του Κεντάκι δεν αποκλείεται να οφείλονταν σε συντρίμμια που άφησε πίσω της η πρωτοφανής σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά την περασμένη Τρίτη.

36

Οι λάμψεις και τα πύρινα ίχνη πουείδαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στον ουρανό του Τέξας και του Κεντάκι δεν αποκλείεται να οφείλονταν σε συντρίμμια που άφησε πίσω της η πρωτοφανής σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά την περασμένη Τρίτη.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας [FAA] ανέφερε στις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι αυτά τα συμβάντα προκαλούνται από την πτώση συντριμμιών από δορυφόρους» ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Κεντάκι.

Οι ισχυρές δονήσεις που έκαναν τα τζάμια να τρίζουν στα κτίρια του Τέξας το πρωί της Κυριακής αποδίδονται σε θραύσματα που έσπασαν το φράγμα του ήχου καθώς κινούνταν προς το έδαφος.

Η αστυνομία του Τέξας έψαξε για συντρίμμια στο έδαφος αλλά δεν εντόπισε τίποτα.

Προειδοποίηση

Το Σάββατο, η FAA προειδοποίησε τους πιλότους των επιβατικών αεροσκαφών για το ενδεχόμενο πτώσης θραυσμάτων από τους δορυφόρους πάνω από το αμερικανικό έδαφος το προσεχές διάστημα.

Είναι πάντως δύσκολο έως αδύνατο να αποδειχθεί ότι οι λάμψεις πάνω από τις δύο αμερικανικές πολιτείες οφείλονταν πράγματι σε συντρίμμια. «Δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα συντρίμμια της πρόσκρουσης και τις αναφορές για επανείσοδο» στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση (Stratcom).

Την περασμένη Τρίτη, ο παροπλισμένος στρατιωτικός δορυφόρος Cosmos 2251 της Ρωσίας συγκρούστηκε με τον ενεργό τηλεπικοινωνιακό δορυφόροδορυφόρο Iridium 33 των ΗΠΑ, ενώ κινούνταν περίπου 790 χιλιόμετρα πάνω από τη Σιβηρία. Ήταν η πρώτη σύγκρουση δορυφόρων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα, καθώς και πολλοί ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα Διαστήματος, προειδοποίησαν ότι η σύγκρουση δημιούργησε εκατοντάδες ή και χιλιάδες θραύσματα τα οποία θα παραμείνουν σε τροχιά για χιλιάδες χρόνια και θα απειλούν τους πολυάριθμους δορυφόρουςπου κινούνται σεχαμηλή τροχιά.

Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί περίπου 1.000 ενεργούς δορυφόρους καθώς και 17.000 διαστημικά σκουπίδια μεγέθους άνω των 5 εκατοστών. Όμως πολλά από τα θραύσματα των δύο δορυφόρων εκτιμάται ότι είναι μικρότερα από 2 εκατοστά και απειλούν να πλήξουν άλλους δορυφόρους χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τη NASA, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν κινδυνεύει, καθώς κινείται σε πολύ χαμηλότερη τροχιά, περίπου 370 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024