Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελπιδοφόρος η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Ελπιδοφόρος η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Βελτίωση σε διάφορους επιμέρους δείκτες παρουσίασαν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην Φάση Ι των κλινικών δοκιμών της πρώτης γονιδιακής θεραπείας κατά της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι γιατροί «μόλυναν» την καρδιά με έναν ιό που μετέφερε αντίγραφα ενός ανθρώπινου γονιδίου.

36

Βελτίωση σε διάφορους επιμέρους δείκτες παρουσίασαν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην Φάση Ι των κλινικών δοκιμών της πρώτης γονιδιακής θεραπείας κατά της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης στο πανεπιστημιακό Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης εισήγαγαν έναν καθετήρα στο μηρό των ασθενών και τον οδήγησαν μέχρι την καρδιά. Εκεί απελευθέρωσαν έναν ιό που είχε τροποποιηθεί γενετικά ώστε να «μολύνει» τα κύτταρα με επιπλέον αντίγραφα ενός ανθρώπινου γονιδίου.

Το γονίδιο κωδικοποιεί ένα ένζυμο που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και βοηθά την καρδιά να αντλεί αίμα αποτελεσματικότερα.

Τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Προέρχονται από την Φάση Ι της δοκιμής, κατά την οποία η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται σε μικρό αριθμό ασθενών ώστε να εκτιμηθεί η ασφάλειά της, να καθοριστεί το φάσμα ασφαλών δόσεων και να καταγραφούν τυχόν παρενέργειες.

Σε αυτή τη φάση συμμετείχαν εννέα ασθενείς, από τους οποίους οι δύο δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση επειδή είχαν αναπτύξει αντισώματα στον ιό λόγω προηγούμενης λοίμωξης.

Οι υπόλοιποι επτά βελτιώθηκαν σε διάστημα έξι μηνών όσον αφορά τα συμπτώματα, τη λειτουργικότητα, την απόδοση της αριστερής κοιλίας και τους βιοδείκτες.

Στην Φάση ΙΙ που προγραμματίζουν τώρα οι γιατροί θα συμμετάσχουν 46 ασθενείς σε 13 αμερικανικά νοσοκομεία.

Το κατά πόσο η νέα μέθοδος θα περάσει ποτέ στην κλινική πράξη μένει να αποδειχθεί. Ο αρχικός ενθουσιασμός για τις γονιδιακές θεραπείες υποχώρησε όταν ορισμένοι ασθενείς που συμμετείχαν στα πειράματα εμφάνισαν καρκίνο λόγω γενετικής βλάβης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024