Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέος όρος για τους παρ ολίγον πλανήτες

Νέος όρος για τους παρ ολίγον πλανήτες

Μια μικρή παρηγοριά για τον Πλούτωνα, που πριν από δύο χρόνια έχασε την επίσημη θέση του ως πλανήτης: Στο εξής, ο ίδιος και τα άλλα σώματα του είδους του θα ονομάζονται «πλουτωνοειδείς» (plutoids).

36

Μια μικρή παρηγοριά για τον Πλούτωνα, που πριν από δύο χρόνια έχασε την επίσημη θέση του ως πλανήτης. Στο εξής, ο ίδιος και τα άλλα σώματα του είδους του θα ονομάζονται «πλουτωνοειδείς» (plutoids).

Ο νέος όρος που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αφορά σώματα που κινούνται περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και είναι πολύ μικρά για να χαρακτηριστούν πλανήτες, αλλά αρκετά μεγάλα ώστε η βαρύτητα να τους έχει δώσει σφαιρικό σχήμα.

Δύο σώματα περνούν έτσι στην κατηγορία των πλουτωνοϊδών: Ο Πλούτωνας και η Έριδα, ένα μεγαλύτερο σώμα που ανακαλύφθηκε το 2003 και προκάλεσε τη διαμάχη που οδήγησε στον εξοστρακισμό του Πλούτωνα από τη λίστα των πλανητών.

Ένα άλλο σώμα παρόμοιο μεγέθους, η Δήμητρα, ονομάζεται απλώς «πλανήτης νάνος», καθώς βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, στη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία.

Στη συνάντηση της IAU, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο, αρκετοί αστρονόμοι επέμειναν ότι ο Πλούτωνας θα έπρεπε να παραμείνει στη λίστα των πλανητών για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους.

«Πλουτωνοειδείς ή αιμορροΐδες, όπως και να το πουν, είναι άσχετο» σχολίασε ο Αλαν Στερν, βασικός επιστήμονας σε αποστολή της NASA στον Πλούτωνα.

Επισήμως, πάντως, το σκορ σήμερα είναι: Πλανήτες 8, πλουτωνοϊδείς 2.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024