Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H παχυσαρκία αυξάνει το ρίσκο για πολλές μορφές καρκίνου

H παχυσαρκία αυξάνει το ρίσκο για πολλές μορφές καρκίνου

Τα παχύσαρκα άτομα, ή ακόμα και τα απλώς υπέρβαρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρκετές συχνές αλλά και για σπάνιες μορφές καρκίνου, δείχνει μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet.

36

Τα παχύσαρκα άτομα, ή ακόμα και τα απλώς υπέρβαρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρκετές συχνές αλλά και για σπάνιες μορφές καρκίνου, δείχνει μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet.

Οι γιατροί υποψιάζονται εδώ και χρόνια ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και ορισμένους καρκίνους όπως του παχέος εντέρου και του μαστού. Ωστόσο τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το αυξημένο βάτος ανεβάζει την πιθανότητα και για καρκίνο του οισοφάγου, του θυρεοειδούς, του νεφρού, της μήτρας και της χοληδόχου κύστης, μεταξύ άλλων.

Ο Δρ Αντριου Ρέναχαν του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, επικεφαλής της μελέτης, διευκρινίζει ότι, παρόλο που η σχέση της παχυσαρκίας και του καρκίνου αρχίζει να γίνεται σαφής, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η σχέση είναι αιτιολογική, κατά πόσο δηλαδή η αύξηση του κινδύνου οφείλεται στο το ίδιο το λίπος ή σε κάποιον άλλο παράγοντα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία 141 παλαιότερων μελετών που παρακολούθησαν 280.000 άτομα από τη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Ο Ρέναχαν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τι συνέβαινε στους εθελοντές στους οποίους ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) ανέβαινε από το φυσιολογικό στο υπέρβαρο ή από το υπέρβαρο στο παχύσαρκο.

Στις γυναίκες, μια αύξηση βάρους κατά 14 κιλά ανέβαζε τον κίνδυνο καρκίνου στη μήτρα ή στη χοληδόχο κύστη κατά σχεδόν 60%, τον κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο κατά 51% και τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 34%.

Στους άνδρες, μια αύξηση βάρους κατά 15 κιλά αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο κατά 52%, του θυρεοειδούς κατά 33% και του παχέος εντέρου και του νεφρού κατά 24%.

«Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για συχνές και λιγότερο συχνές κακοήθειες» γράφουν οι ερευνητές. «Για ορισμένους τύπους καρκίνου, οι συσχετισμοί διέφεραν ανάμεσα στα δύο φύλα και ανάμεσα σε πληθυσμούς με διαφορετική εθνική προέλευση» προσθέτουν.

Τα αίτια του φαινομένου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το λίπος επηρεάζει την ορμονική ισορροπία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024