Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με επιτυχία καταδύθηκαν στο βυθό του Βορείου Πόλου δύο ρωσικά υποβρύχια

Με επιτυχία καταδύθηκαν στο βυθό του Βορείου Πόλου δύο ρωσικά υποβρύχια

Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια των δύο ρωσικών υποβρυχίων να φτάσουν στο βυθό του Βορείου Πόλου. Τα δύο σκάφη έφτασαν στο βυθό με διαφορά λίγων λεπτών και αναδύθηκαν με επιτυχία. Τα σκάφη διεξήγαγαν έρευνες και άφησαν μία σημαία στο βυθό, σε βάθος 4.261 μέτρων.

95

Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια των δύο ρωσικών υποβρυχίων να φτάσουν στο βυθό του Βορείου Πόλου. Τα δύο σκάφη έφτασαν στο βυθό με διαφορά λίγων λεπτών και αναδύθηκαν με επιτυχία.

Οι επιστήμονες στα δύο σκάφη, Mir-I και Mir-II, διεξήγαγαν έρευνες και άφησαν μία σημαία στο βυθό, σε βάθος 4.261 μέτρων.

«Ο βυθός έχει κιτρινωπά χαλίκια και δεν φαίνονται ζωντανοί οργανισμοί» ανέφερε ο κυβερνήτης ενός από τα δύο σκάφη στο πρακτορείο Itar-Tass.

Ανάμεσα στους στόχους της αποστολής είναι η διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών για την ύπαρξη των κοιτασμάτων. Προγραμματίζεται ακόμη η συλλογή δειγμάτων της πανίδας και της χλωρίδας του Βορείου Πόλου.

Η επιστροφή θεωρούνταν το πιο επικίνδυνο κομμάτι της αποστολής καθώς τα υποβρύχια κινδύνευαν, αν δεν έβρισκαν τα πλοία επιφανείας που τα συνόδευαν, να παγιδευτούν κάτω από τους πάγους.

Ρώσος αξιωματούχος συνέκρινε την αποστολή με αυτήν της προσεδάφισης στη Σελήνη.

Η αποστολή θεωρείται ότι ενισχύει τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στην Αρκτική. Πιστεύεται ότι στον βυθό του Αρκτικού Ωκεανού υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και ορυκτών.

Η χώρα έχει επίσης παρουσιάσει γεωλογικές ενδείξεις προς ενίσχυση των διεκδικήσεων της αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΗΕ.

Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική λόγω των κλιματολογικών αλλαγών αναθερμαίνει το ενδιαφέρον πολλών χωρών για τους φυσικούς πόρους στο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού.

Η διεθνής νομοθεσία ορίζει ότι χώρες με εδάφη εντός του Αρκτικού Κύκλου μπορούν να διεκδικήσουν μία ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης μέχρι και 200 χιλιόμετρα από τις ακτές τους.

Ζώνες εκμετάλλευσης στον Αρκτικό Ωκεανό έχουν διεκδικήσει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Δανία.

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τονίσει στο παρελθόν η Ρωσία έχει επείγουσα ανάγκη να διασφαλίσει τα στρατηγικά συμφέροντά της στην Αρκτική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτες «μπηχτές» του Μπράουν για τον Παναθηναϊκό: «Είναι δειλοί, ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές…»

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν κρατήθηκε και άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό και όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024