Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι κατσαρίδες μαθαίνουν, όπως τα σκυλιά του Παβλόφ

Οι κατσαρίδες μαθαίνουν, όπως τα σκυλιά του Παβλόφ

Μυαλό ξυράφι αποδεικνύεται ότι διαθέτει ένας από τους πιο μισητούς εχθρούς του ανθρώπου: Οι κατσαρίδες όχι μόνο έχουν μνήμη και μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, αλλά μπορούν να αποκτήσουν και εξαρτημένα αντανακλαστικά, όπως τα σκυλιά του Παβλόφ.

36

Μυαλό ξυράφι αποδεικνύεται ότι διαθέτει ένας από τους πιο μισητούς εχθρούς του ανθρώπου: Οι κατσαρίδες όχι μόνο έχουν μνήμη και μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, αλλά μπορούν να αποκτήσουν και εξαρτημένα ανακλαστικά, όπως τα σκυλιά του Παβλόφ.

Στα διάσημα πειράματά του τη δεκαετία του 1890, ο Ρώσος γιατρός Πέτροβιτς Παβλόφ χρησιμοποιούσε ένα καμπανάκι για να καλεί τα σκυλιά του για φαγητό. Τα πειραματόζωα γρήγορα μάθαιναν να συνδέουν τον ήχο με την τροφή και αποκτούσαν ένα «εξαρτημένο αντανακλαστικό»: κάθε φορά που άκουγαν το κουδούνισμα πάθαιναν κρίση σιελόρροιας, είτε επρόκειτο να λάβουν φαγητό είτε όχι.

Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που βρίσκονται πίσω από το φαινόμενο παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ο εγκέφαλος των θηλαστικών, εξάλλου, είναι υπερβολικά περίπλοκος.

Ο Δρ Μακότο Μιζουνάμι του Πανεπιστημίου Τοχόκου της Ιαπωνίας αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματα στις κατσαρίδες. Οι ερευνητές εξέθεταν τα έντομα σε μια συγκεκριμένη οσμή την ώρα που τα τάιζαν με ένα σακχαρούχο διάλυμα. Έπειτα από μερικές επαναλήψεις, οι κατσαρίδες πάθαιναν σιελόρροια όταν εκτίθενταν στη μυρωδιά.

Σε μια άλλη ομάδα εντόμων, στις οποίες δόθηκε σαχαρόνερο χωρίς τη μυρωδιά, το εξαρτημένο ανακλαστικό δεν εμφανίστηκε.

«Η κατανόηση του μηχανισμού της μάθησης στον εγκέφαλο των εντόμων μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκέφαλου» σχολιάζει στο Reuters ο Μιζουνάμι , που δημοσιεύει τα αποτελέσματά του στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PloS.

«Στον εγκέφαλο της κατσαρίδας, υπάρχουν πάρα πολλοί νευρώνες, και πρέπει να βρούμε ποιος νευρώνας είναι υπεύθυνος για τη μάθηση».

»Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μελετήσουμε ένα απλό σύστημα για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μάθησης. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον θα ισχύει και τους ανθρώπους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024