Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάλασσες υδρογονανθράκων ανακαλύφθηκαν στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου

Θάλασσες υδρογονανθράκων ανακαλύφθηκαν στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου

Η κάμερα και το ραντάρ του διαστημικού σκάφους Cassini εντόπισαν στην επιφάνεια του Τιτάνα θάλασσες σε μέγεθος όσο το μισό Αιγαίο. Το υγρό είναι πιθανότατα ένα μείγμα μεθανίου και αιθανίου, που πέφτουν ως βροχή από τα πυκνά σύννεφα του φεγγαριού.hspace=0

36

Η κάμερα και το ραντάρ του διαστημικού σκάφους Cassini εντόπισαν στην επιφάνεια του Τιτάνα θάλασσες από υγρούς υδρογονάνθρακες σε μέγεθος όσο το μισό Αιγαίο.

Το Cassini της NASA, που μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004, είχε ήδη ανακαλύψει συμπλέγματα μικρών λιμνών, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονταν την ύπαρξη πολύμεγαλύτερων όγκων υγρών υδρογονανθράκων.

Δείτετο βίντεο (αρχείο .mov, 56MB) που δημιουργήθηκε από σειρά φωτογραφιών των λιμνών του Τιτάνα.

Μία από τις δύο θάλασσες που εντοπίστηκαν τώρα κοντά στον ομιχλώδη νότιο πόλο του πλανήτη έχει έκταση 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι περιέχει πράγματι για υγρό, η επιφάνεια του σχηματισμού είναι σκοτεινή και εξαιρετικά λεία και οι υπόλοιπες ιδιότητές της παραπέμπουν στις γήινες θάλασσες.

Το υγρό των τιτάνιων θαλασσών είναι πιθανώς ένα μείγμα μεθανίου και αιθανίου, υδρογονανθράκων που σχηματίζουν πυκνά σύννεφα πάνω από το φεγγάρι και πιθανώς πέφτουν στην επιφάνεια υπό μορφή βροχής.

Ο Τιτάνας, περίπου 50% μεγαλύτερος από τη Σελήνη, είναι ο δεύτεροςμεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα, μετά τον Γανυμήδη του Δία. Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα σώματα εκτός της Γης που διαθέτουν πυκνή ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από άζωτο.

Η τελευταία ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της Σεληνιακής και Πλανητικής Εταιρείας στο Τέξας. Το Cassini φωτογράφησε τους σκοτεινούς σχηματισμούς τον περασμένο μήνα και θα τους μελετήσει εκ νέου από καλύτερη θέση στο επόμενο πέρασμά του από τον Τιτάνα τον Μάιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024