Διαψεύδονται οι ελπίδες

Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα «δεν προσφέρουν μακροζωία»

Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα «δεν προσφέρουν μακροζωία»
Οι υπερβολές με τα συμπληρώματα διατροφής είναι πιθανό να βλάπτουν   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Σικάγο
Τα συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικές ουσίες δεν αυξάνουν τη διάρκεια ζωής, δείχνει η συνολική επανεξέταση πολλών παλαιότερων μελετών για τις βιταμίνες Α, C και E, το βήτα καροτένιο και το σελήνιο.

Η τελευταία ανασκόπηση, που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι το βήτα καροτένιο και οι βιταμίνες A και E όχι μόνο δεν παρατείνουν τη ζωή, αλλά αντίθετα αυξάνουν ελαφρώς την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, αρκετοί ανεξάρτητοι ειδικοί απέρριψαν τον ισχυρισμό των ερευνητών ότι τα αντιοξειδωτικά αυτά είναι επιβλαβή, επισημαίνοντας ότι η τελευταία μελέτη βασίστηκε σε παλαιότερες επιμέρους μελέτες που ακολουθούσαν εντελώς διαφορετική μεθοδολογία και παρακολουθούσαν διαφορετικά δείγματα ασθενών.

Αλλοι γιατροί θεωρούν ότι η τελευταία μελέτη ενισχύει την άποψη ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμα μόνο όταν προέρχονται από φυσικά τρόφιμα και όχι όταν λαμβάνονται σε μορφή χαπιών.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν στον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές του οξυγόνου που εκλύονται ως παραπροϊόντα του μεταβολισμού και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν στον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές του οξυγόνου που εκλύονται ως παραπροϊόντα του μεταβολισμού και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

Η μελέτη ανασκόπησης πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπενγχάγης από τον οργανισμό Cochrane, ένα άναγνωρισμένο, διεθνές ερευνητικό δίκτυο που ειδικεύεται στην συστηματική επανεξέταση παλαιότερων ιατρικών μελετών.

Οι ερευνητές αρχικά ανέλυσαν 68 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 232.000 άτομα, και δεν βρήκε καμία επίδραση -είτε καλή, είτε κακή- των αντιοξειδωτικών στη θνησιμότητα.

Όταν οι επιστήμονες αγνόησαν τις έρευνες χαμηλής ποιότητας και εξέτασαν μόνο τις 47 μεγάλες, πιο αξιόπιστες μελέτες, διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια των μελετών. Η αύξηση του κινδύνου ήταν 4% για τη βιταμίνη Ε, 7% για το βήτα καροτένιο και 16% για τη βιταμίνη Α. Οι αιτίες θανάτου ήταν πάντως άγνωστες στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Το κύριο μήνυμα είναι ότι η πρόληψη με βήτα κατοτένιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε δεν μπορεί να συστηθεί. Αυτά τα τρία αντιοξειδωτικά συμπληρώματα ίσως αυξάνουν τη θνησιμότητα» υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Κρίστιαν Γλούουντ.

Διαφορετική άποψη έχει πάντως ο Μέιρ Στάμπφερ, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Απορρίπτει τον ισχυρισμό για αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επισημαίνοντας ότι οι επιμέρους μελέτες που αναλύθηκαν δεν ήταν συγκρίσιμες και συχνά αφορούσαν ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη