Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μικρόβια του εντέρου παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία

Τα μικρόβια του εντέρου παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι φέρουν στο έντερό τους λιγότερα μικρόβια ορισμένων ειδών από ό,τι οι λεπτοί. Οι νέες μελέτες ίσως ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπείες, αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η παχυσαρκία είναι αιτία ή αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου.

36

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι φέρουν στο έντερό τους λιγότερα μικρόβια ορισμένων ειδών από ό,τι οι λεπτοί, αποκαλύπτουν νέες μελέτες, που ίσως ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η παχυσαρκία είναι αιτία ή αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι εν μέρει ισχύουν και τα δύο.

Σύμφωνα με την πρώτη από τις δύο έρευνες που δημοσιεύονται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, στο έντερο των παχύραρκων ατόμων υπάρχουν 20% περισσότερα βακτήρια του γένους Firmicutes και 90% λιγότερα βακτήρια του γένους Bacteroidetes.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τα μικόβια που απαντώνται στο έντερο παχύσαρκων ποντικών προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους όταν μεταφερθούν στο έντερο πειραματοζώων που είχαν μεγαλώσει σε στείρες συνθήκες και δεν διέθεταν καθόλου τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις, που υπογράφουν και τις δύο δημοσιεύσεις, εικάζουν ότι τα μικρόβια αυτά έχουν διαφορετική ικανότητα να αντλούν θερμίδες από τις τροφές.

Οι 12 παχύσαρκοι εθελοντές της πρώτης μελέτης υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις στα κόπρανα για να αναγνωριστούν τα μικρόβια της μικροχλωρίδας και συγκρίθηκαν με πέντε λεπτούς εθελοντές.

Στη συνέχεια, οι παχύσαρκοι ακολούθησαν δίαιτα για ένα χρόνο και έχασαν έως και το 25% του αρχικού τους βάρους. Το αδυνάτισμα διαπιστώθηκε ότι αύξησε σημαντικά τα «καλά» βακτήρια Bacteroidetes, αν και ο πληθυσμός αυτών των μικροβίων ποτέ δεν έφτασε στα επίπεδα των λεπτών ατόμων.

Η αύξηση αυτή υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία προκαλεί αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ωστόσο η δεύτερη έρευνα, υποδεικνύει ότι ισχύει και το αντίστροφο: η μικροχλωρίδα επηρεάζει το βάρος.

Οι ερευνητές απομόνωσαν μικρόβια από το έντερο παχύσαρκων ή φυσιολογικών ποντικών και το μετέφεραν στο έντερο ποντικών που μεγάλωσαν σε στείρες συνθήκες. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, τα ποντίκια που είχαν εμβολιαστεί με τα βακτήρια των παχύσαρκων πειραματόζωων είχαν διπλασιάσει το λίπος τους, σε σχέση με τα ποντίκια που έλαβαν τα «καλά» μικρόβια.

Ο ρόλος της μικροχλωρίδας στην παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιποιηθούν σε νέες μεθόδους αδυνατίσματος. Δυστυχώς, εύκολος τρόπος για την τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου δυστυχώς δεν υπάρχει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024