Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής έρευνα καταρρίπτει μύθους για τη σεξουαλική συμπεριφορά

Διεθνής έρευνα καταρρίπτει μύθους για τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η πρώτη έρευνα για τη σεξουαλική συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στους πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και τα αφροδίσια νοσήματα, οι παντρεμένοι κάνουν περισσότερο σεξ και η σεξουαλική ζωή δεν ξεκινά σε όλο και μικρότερη ηλικία.

36

Στην πρώτη εκτενή έρευνα για τη σεξουαλική συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, Βρετανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στους πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και τα αφροδίσια νοσήματα, οι παντρεμένοι κάνουν περισσότερο σεξ από τους ανύπανδρους και η σεξουαλική ζωή δεν ξεκινά σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Οι συγγραφείς της δημοσίευσης στη βρετανική επιθεώρηση Lancet δηλώνουν έκπληκτοι με τα συμπεράσματα της μελέτης, που βασίστηκε σε στοιχεία από 59 χώρες. «Ορισμένες από τις προκαταλήψεις μας καταρρίφθηκαν» σχολιάζει η Κέι Ουέλινγκς, επικεφαλής της ομάδας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Πολλαπλοί σύντροφοι στη Δύση

Για παράδειγμα, η Ουέλινγκς περίμενε ότι ο μέσος αριθμός ερωτικών συντρόφων θα ήταν μεγαλύτερος σε αναπτυσσόμενες περιοχές όπως η Αφρική, όπου καταγράφεται και η υψηλότερη συχνότητα σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως το AIDS.

Αυτό δεν ισχύει, καθώς οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η συχνότητα των νοσημάτων αυτών είναι σχετικά χαμηλή.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ανύπανδροι άνδρες και γυναίκες στην Αφρική δεν έχουν έντονη ερωτική ζωή: Μόνο τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανέφεραν πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα, συγκριτικά με τα τρία τέταρτα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Επιπλέον, η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν μειώνεται συνεχώς, όπως πολλοί θα περίμεναν. Σχεδόν παντού, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κάνουν σεξ για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας (15 έως 19 ετών), όπως συνέβαινε και πριν από μια δεκαετία. Στις γυναίκες η ηλικία έναρξης είναι ελαφρώς μικρότερη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι αποκλίσεις από χώρα σε χώρα είναι πάντως μεγάλες. Στη Βρετανία, η σεξουαλική δραστηριότητα ξεκινά στα 16,5 χρόνια στους άνδρες και στα 17,5 για τις γυναίκες, ενώ στην Ινδονησία οι γυναίκεςπεριμένουν μέχρι τα 18,5 και οι άνδρες μέχρι τα 24,5.

Ανισότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι παντρεμένοι κάνουν περισσότερο σεξ από τους ανύπανδρους. Γενικά υπάρχει επίσης μια τάση καθυστέρησης του γάμου, ακόμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, η συχνότητα του προγαμιαίου σεξ αυξάνεται, αυτό όμως δεν οδηγεί απαραίτητα σε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα στην Ασία και την Αφρική, οι πανδρεμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα σεξουαλικά νοσήματα, καθώς δεν απαιτούν τη χρήση προφυλακτικού και δέχονται απειλές από άπιστους συζύγους που καταφεύγουν συχνά σε πόρνες.

Στις φτωχότερες χώρες, επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες όσον αφορά τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ο μέσος αριθμός συντρόφων είναι ίδιος σε άνδρες και γυναίκες, ενώ στο Καμερούν, την Αϊτή και την Κένυα οι άνδρες τείνουν να έχουν πολλαπλούς συντρόφους ενώ οι γυναίκες μόνο έναν. Η τάση αυτή αυξάνει τους κινδύνους για τις γυναίκες.

Η μελέτη βασίστηκε σε δημοσιευμένες έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, σε δεδομένα από κυβερνήσεις και σε ερωτηματολόγια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, επειδή τα αποτελέσματα βασίστηκαν εν μέρει στις αναφορές εθελοντών, είναι πιθανό να αποκλίνουν από την πραγματική κατάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024