Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικό «θαύμα» ξύπνησε ασθενή έπειτα από 20 χρόνια

Εγκεφαλικό «θαύμα» ξύπνησε ασθενή έπειτα από 20 χρόνια

Η περίπτωση ενός κωματώδη ασθενή που μπόρεσε ξαφνικά να μιλήσει και να κινηθεί έπειτα από 20 χρόνια σε μια κατάσταση υποτυπώδους συνειδητότητας αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος έχει άγνωστες ικανότητες αυτοεπιδιόρθωσης, διαπιστώνουν οι νευροεπιστήμονες.

36

Η περίπτωση ενός κωματώδη ασθενή που μπόρεσε ξαφνικά να μιλήσει και να κινηθεί έπειτα από 20 χρόνια σε μια κατάσταση υποτυπώδους συνειδητότητας αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος έχει άγνωστες ικανότητες αυτοεπιδιόρθωσης, διαπιστώνουν οι νευροεπιστήμονες.

Ο Τέρι Ουάλις, σήμερα 42 ετών, υπέστη ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα όταν ήταν 19 ετών και η εγκεφαλική βλάβη τον άφησε σε μια κατάσταση ελάχιστης συνείδησης, στην οποια ήταν μεν «ξύπνιος», ανήμπορος όμως να σκεφτεί και να μιλήσει. Όμως το 2003, ο Τέρι ξαφνικά ανέκαμψε μυστηριωδώς ενώ νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης, νομίζοντας μάλιστα ότι ήταν ακόμα 20 ετών.

Τρία χρόνια αργότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι γνωρίζουν πώς συνέβη το «θαύμα». Ο εγκέφαλος του Τέρι μπόρεσε να αναδημιουργήσει τις χαμένες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες που παρέμειναν ζωντανοί.

Σε δημοσίευσή τους στο Journal of Clinical Investigation, o Χένινγκ Βος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν τομογραφίες του εγκεφάλου του Τέρι στις οποίες είναι ορατή αυξημένη δραστηριότητα στη «λευκή ουσία», μακριές απολήξεις που συνδέουν μεταξύ τους τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μάλιστα σε απεικονίσεις που λήφθηκαν με διαφορά 18 μηνών, είναι εμφανείς διαφορές σε περιοχές που σχετίζονται με την κατάσταση συνειδητότητας και την ομιλία, ένδειξη ότι βελτίωση ήταν αργή αλλά συνεχής, και δεν συνέβη ξαφνικά έπειτα από χρόνια αδράνειας.

Η εγκεφαλική βλάβη παραμένει πάντως εκτεταμένοι και οι γιατροί δεν ελπίζουν σε πλήρη αποκατάσταση. Τονίζουν επίσης ότι η περίπτωση του Τέρι Ουάλις είναι σπάνια και ότι αυτή η βελτίωση δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ασθενείς σε κώμα ή που έχουν μείνει φυτά, καθώς οι νευρώνες τους έχουν νεκρωθεί και δεν μπορούν να σχηματίσουν νέες συνδέσεις.

Ωστόσο η εντυπωσιακή ανακάλυψη αυτών των δυνατοτήτων του εγκεφάλου φαίνεται να διαψεύδει τη θεωρία ότι οι βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορούν να επουλωθούν εν μέρει μόνο λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα που τις προκάλεσε.

Και σίγουρα οι νέες παρατηρήσεις δημιουργούν ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους. «Φαίνεται τώρα σχεδόν απόλυτα ο παλιός του εαυτός» σχολιάζει ο πατέρας του Τέρι. «Και μας λέει συχνά πόσο ευτυχής νιώθει που είναι ζωντανός».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024