Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Εγκέλαδος «θα χτυπήσει σύντομα το Λος Αντζελες»

Ο Εγκέλαδος «θα χτυπήσει σύντομα το Λος Αντζελες»

Το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, η τεράστια γεωλογική «ουλή» κατά μήκος της Καλιφόρνια, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό σεισμό κοντά από το Λος Αντζελες τα αμέσως επόμενα χρόνια, προειδοποιούν σεισμολόγοι την Πέμπτη στο περιοδικό Nature.

36

Το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, η τεράστια γεωλογική «ουλή» κατά μήκος της Καλιφόρνια, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό σεισμό κοντά από το Λος Αντζελες τα αμέσως επόμενα χρόνια, προειδοποιούν σεισμολόγοι την Πέμπτη στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη, βασισμένη σε δορυφορικές και επίγειες μετρήσεις για τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνει ότι το νότιο τμήμα του ρήγματος συσσωρεύει τάση εδώ και 300 χρόνια και θα μπορούσε να ολισθήσει οποιαδήποτε στιγμή.

«Θα μπορούσε να συμβεί αύριο, ή θα μπορούσε να συμβεί σε δέκα χρόνια» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού ο Γιούρι Φιάλκο, επικεφαλής των ερευνητών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Σαν Ντιέγκο.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, μήκους σχεδόν 1.300 χιλιομέτρων, είναι γνωστό από το φονικό σεισμό που ισοπέδωσε το 1906 το Σαν Φρανσίσκο, στο βόρειο τμήμα του, καθώς και από τις πολυάριθμες ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ.

Κατά μήκος του ρήγματος, η τεκτονική πλάκα της Βορείου Αμερικής ολισθαίνει πάνω στην πλάκα του Ειρηνικού. Το βόρειο τμήμα έχει δώσει δεκάδες ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο το νότιο τμήμα, από το Σαν Μπερναντίνο ανατολικά του Λος Αντζελες μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό, παραμένει αδρανές από το 17ο αιώνα.

Η ομάδα του Δρ Φιάκο ανέλυσε τοπογραφικά δεδομένα από δορυφόρους της ESA (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος) καθώς και επίγειες μετρήσεις με συσκευές GPS (προσδιορισμός στίγματος μέσω δορυφόρου). Οι ερευνητές μέτρησαν έτσι τις μικρές μετατοπίσεις της μίας πλάκας σε σχέση με την άλλη για το διάστημα 1980-2005. Οι μικρές αυτές μετακινήσεις απελευθερώνουν μέρος της συσσωρευμένης ενέργειας και δίνουν έτσι μια εικόνα της τάσης που επικρατεί βαθύτερα στο ρήγμα.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η μετατόπιση ήταν μικρή, περίπου 2,5 εκατοστά το χρόνο, και σίγουρα δεν αρκεί για να εκτονωθεί αρκετά η τάση. Μια απότομη εκτόνωση θα προκαλούσε δόνηση της τάξης των 8,0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Το παράξενο μάλιστα είναι ότι οι δύο πλευρές στο νότιο τμήμα του ρήγματος συμπεριφέρονται διαφορετικά. Η πλευρά στην βορειοαμερικανική πλάκα είναι πιο εύκαμπτη, ενώ η πλευρά του Ειρηνικού πολύ πιο άκαμπτη.

Η ασυμμετρία αυτή αναγνωρίζεται από τους επιστήμονες ως ένα σημαντικό νέο φαινόμενο, το οποίο πιθανότατα θα επηρεάσει τις παραμέτρους και τις συνέπειες ενός σεισμού.

Ευτυχώς, το Λος Αντζελες είναι κτισμένο με βάση πολύ αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές και οι κάτοικοι είναι πλήρως ευαισθητοποιημένοι για τον κίνδυνο. Στην περίπτωση ενός σεισμού της τάξης των 8 βαθμών, πάντως, πολύ λίγες κατασκευές μπορεί να θεωρηθούν απόλυτα ασφαλείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Δεν θέλω να μαθαίνω από ήττες, θέλω να συνεχίσω να κερδίζω»

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε στη Daily Mail για την απόφαση να ασχοληθεί με τον ιστορικό αγγλικό σύλλογο και τους στόχους που θέλει να πετύχει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024