Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο χάπι για τη διακοπή του καπνίσματος εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Νέο χάπι για τη διακοπή του καπνίσματος εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Ένα χάπι που αποδείχθηκε ότι βοηθά έως και έναν στους πέντε καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο είναι το πρώτο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος που εγκρίνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εδώ και μια δεκαετία.

36

Ένα χάπι που αποδείχθηκε ότι βοηθά έως και έναν στους πέντε καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο είναι το πρώτο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος που εγκρίνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εδώ και μια δεκαετία και μόλις το δεύτερο φάρμακο που δεν περιέχει νικοτίνη.

Το Chantix, όπως θα ονομάζεται το φάρμακο της Pfizer στην αμερικανική αγορά, περιέχει την ουσία βαρενικλίνη η οποία αφενός περιορίζει την απόλαυση από το κάπνισμα, αφετέρου εμποδίζει τα στερητικά συμπτώματα από την έλλειψη νικοτίνης.

Τα περισσότερα άλλα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι διάφορες θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης, όπως τσίχλες, επιθέματα και εισπνεόμενα σπρέι νικοτίνης, τα οποία συνήθως διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Το 1997, η FDA ενέκρινε το πρώτο συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος, ένα αντικαταθλίπτικό που κυκλοφορεί για αυτό το σκοπό (και στην Ελλάδα) με την ονομασία Zyban.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 2.000 καπνιστές στην Ευρώπη και παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έδειξαν ότι, ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας με Chantix, τα ποσοστά αποχής από το κάπνισμα ήταν 22%, συγκριτικά με 16% στα άτομα που πήραν το Zyban. Από τους καπνιστές που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo), μόλις το 8% κατάφερε να το σταματήσει για ένα χρόνο.

Η θεραπεία με βαρενικλίνη διαρκεί συνήθως 12 εβδομάδες, διάστημα που μπορεί να διπλασιαστεί για όσους θέλουν να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα επιτυχίας.

Η βαρενικλίνη συνδέεται με τους ίδιους υποδοχείς των κυττάρων που ενεργοποιούνται από τη νικοτίνη και προκαλούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου. Η λήψη του φαρμάκου εμποδίζει έτσι τη δράση της νικοτίνης, την απόλαυση δηλαδή του τσιγάρου.

Επιπλέον, το φάρμακο επιβραδύνει την έκλυση ντοπαμίνης, και μειώνει έτσι την ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο όταν η δράση της νικοτίνης περάσει.

Στο μεταξύ, στη φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκονται και τουλάχιστον δύο εμβόλια που σχεδιάστηκαν να εμποδίζουν τη νικοτόνη να φτάσει καν στον εγκέφαλο.

Ακόμα πάντως και με τη βοήθεια του νέου φαρμάκου για τη διακοπή του καπνίσματος, η θέληση και η αποφασιστικότητα του καπνιστή είναι σημαντικός παράγοντας, και η Pfizer παραδέχεται ότι ορισμένοι καπνιστές ίσως χρειαστούν ακόμα και δέκα προσπάθειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024