Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαφορές στη σεξουαλική έλξη ανιχνεύονται στον εγκέφαλο ομοφυλόφιλων γυναικών

Διαφορές στη σεξουαλική έλξη ανιχνεύονται στον εγκέφαλο ομοφυλόφιλων γυναικών

Οι ομοφυλόφιλες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικές εγκεφαλικές αντιδράσεις όταν εκτίθενται σε ανδρικά χημικά μηνύματα, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η διαπίστωση αυτή βρίσκεται μάλιστα σε συμφωνία με τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης σε γκέι άνδρες.

36

Οι ομοφυλόφιλες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικές εγκεφαλικές αντιδράσεις όταν εκτίθενται σε ανδρικά χημικά μηνύματα, αποκαλύπτει έρευνα στη Σουηδία.

Η διαπίστωση αυτή βρίσκεται μάλιστα σε συμφωνία με τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης σε γκέι άνδρες, οι οποίοι φαίνεται πως αντιδρούν σε γυναικείες οσμές διαφορετικά από τους ετεροφυλόφιλους.

Όταν οι λεσβίες εκτίθενται σε συγκεκριμένα χημικά του ανδρικού ιδρώτα, ο εγκέφαλός τους αντιδρά περίπου όπως ο εγκέφαλος ετεροφυόφιλων ανδρών, αναφέρουν οι ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Πριν από έναν χρόνο, αναφέρει το Reuters, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αντιδρούν σε ανδρικές και γυναικείες χημικές ουσίες περίπου όπως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Αν και οι έρευνες αυτές δεν αποδεικνύουν ότι η ομοφυλοφιλία οφείλεται σε γενετικές διαφορές στη δομή του εγκέφαλο, ενισχύουν την άποψη ότι η ομοφυλοφιλία έχει πράγματι βιολογική βάση, σχολιάζουν οι ειδικοί.

Φερομόνες

Η Δρ Ιβάνα Σάβιτς και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 12 λεσβίες και 12 ετεροφυλόφιλες γυναίκες να μυρίσουν δύο στεροειδείς ουσίες που πιστεύεται ότι είναι φερομόνες, δηλαδή ουσίες που πυροδοτούν σεξουαλική έλξη: Το στεροειδές EST, ένα παράγωγο του οιστρογόνου το οποίο ανιχνεύεται στα γυναικεία ούρα, και το AND, ένα παράγωγο της προγεστερόνης που παράγεται στον ιδρώτα των ανδρών.

Ενώ οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες θεωρούσαν εξίσου ευχάριστη την οσμή και των δύο χημικών, οι λεσβίες και οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες προτιμούσαν τη γυναικεία φερομόνη. Ανδρες και λεσβίες συχνά θεωρούσαν απωθητική την ανδρική φερομόνη, ενώ στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες συνήθως ίσχυε το αντίθετο.

Διαφορές εντοπίστηκαν και με τομογραφίες εγκεφάλου την ώρα που οι εθελοντές μύριζαν τα δείγματα: Στους ετεροφυλόφιλους άνδρες η ανδρική φερομόνη πυροδοτούσε την περιοχή του εγκεφάλου που αναλαμβάνει την αίσθηση της οσμής, ενώ η θηλυκή ορμόνη ενεργοποιούσε τον υποθάλαμο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη σεξουαλική διέγερση. Στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες παρατηρήθηκε το αντίστροφο.

Στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, ωστόσο, και οι δύο φερομόνες πυροδοτούσαν μόνο τις οσφρητικές περιοχές του εγκεφάλου και όχι τον υποθάλαμο.

Πάντως, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων περιπλέκεται από το γεγονός ότι ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δεν αντιδρά στις φερομόνες. Το 2000, ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν ότι ανακάλυψαν το γονίδιο ενός υποδοχέα φερομονών που βρίσκεται στην ανθρώπινη μύτη.

Παρόλα αυτά, η κατανόηση των διαφορών στην εγκεφαλική λειτουργία των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών δεν αποκλείεται να ρίξει φως στις βιολογικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που επηρεάζουν το σεξουαλικό προσανατολισμό.

H έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024