Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στην ενεργειακή στρατηγική της Κίνας

Δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στην ενεργειακή στρατηγική της Κίνας

Η Κίνα σκοπεύει να επιταχύνει την κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στο πλαίσιο 15ετούς ενεργειακής στρατηγικής, αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Η νέα ενεργειακή στρατηγική απαιτεί την κατασκευή τουλάχιστον ενός πυρηνικού σταθμού κάθε χρόνο.

36

Η Κίνα σκοπεύει να επιταχύνει την κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στο πλαίσιο 15ετούς ενεργειακής στρατηγικής, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, η πυρηνική ενέργεια είναι στρατηγική πηγή ενέργειας και θα πρέπει να αναπτυχθεί δραστήεια για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της χώρας» γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily.

Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα ενεργειακή στρατηγική που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο για το διάστημα 2005-2020 απαιτεί την κατασκευή τουλάχιστον ενός πυρηνικού σταθμού ισχύος 1.800 Megawatt κάθε χρόνο.

Σήμερα, τα 11 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας καλύπτουν το 2% της κατανάλωσης, με συνολική ισχύ 8.700 Megawatt. Έως το 2020, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί στα 40.000 Megawatt.

Η ενεργειακή στρατηγική εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης των αυξανόμενων αναγκών, αλλά και υποκατάστασης της χρήσης λιθάνθρακα, η οποία προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και όξινη βροχή. Επιπλέον, χιλιάδες ανθρακωρύχοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργατικά ατυχήματα.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας ήδη προκαλούν, όπως ήταν αναμενόμενο, το επενδυτικό ενδιαφέρον πολλών χωρών. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερη συνεργασία της Κίνας με τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.

Επίσης, γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων, ενώ η Αυστραλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για την πώληση ουρανίου.

Ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας δείχνουν και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως μέτρο απεξάρτησης από το πετρέλαιο και μείωση της ρύπανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024