Πλησιάζοντας το θαύμα

Θεραπεία κατά της παράλυσης θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Θεραπεία κατά της παράλυσης θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Ασθενείς καταδικασμένοι να ζουν στην αναπηρική καρέκλα ίσως περπατήσουν ξανά (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Λονδίνο
Μια θεραπευτική προσέγγιση που είχε δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε παράλυτα πειραματόζωα με τραύματα της σπονδυλικής στήλης θα δοκιμαστεί σύντομα σε ανθρώπους, έπειτα από την ανακάλυψη μιας τεχνικής που περιορίζει τις πιθανές παρενέργειες.

Η θεραπεία βασίζεται σε δύο αντισώματα που εμποδίζουν τη δράση της πρωτεΐνης Nago, η οποία φυσιολογικά σταματά τη δημιουργία νέων απολήξεων στα τραυματισμένα νεύρα. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες ήταν ανέτοιμοι να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές, καθώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη νέων απολήξεων στον εγκέφαλο και την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη και να προκαλέσουν πιθανώς αφόρητους πόνους.

Τώρα, η ομάδα του Δρ Μάρτιν Σουάμπ στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ετοιμάζεται, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, να δοκιμάσει σε ανθρώπους μια συσκευή χορήγησης των αντισωμάτων που περιορίζει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Όπως εξηγεί το περιοδικό New Scientist, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια οσμωτική μίνι αντλία για να διοχετεύουν τα αντισώματα 11C7 και 7B12 απευθείας στην τραυματισμένη περιοχή του νωτιαίου μυελού. Σε δοκιμές με ποντίκια που είχαν υποστεί τεχνητά τραύματα στη σπονδυλική στήλη, η αντλία προκάλεσε την ανάπτυξη νέων νευραξόνων, των λεπτών μακριών ινών που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους.

Έπειτα από τη θεραπεια, τα παράλυτα πειραματόζωα μπορούσαν να κολυμπούν, να ανεβαίνουν σε μικρές ανεμόσκαλες χωρίς να πέφτουν και να διασχίζουν χωρίς δυσκολία λεπτές δοκούς.

Η θεραπεία δεν φάνηκε να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Συγκεκριμένα, δεν παρατηρήθηκε υπεραλγησία, μια διαταραχή που οφείλεται σε λανθασμένες νευρικές διασυνδέσεις και προκαλεί έντονο πόνο ακόμα και με το ελαφρύτερο άγγιγμα.

Οι ερευνητές δημισιεύουν τα αποτελέσματά τους στο Annals of Neurology, με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα» πειράματα σε ανθρώπους, που θα διαρκέσουν δύο με τρία χρόνια.

Πάντως, η νέα τεχνική πιθανώς θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με άλλες πειραματικές προσεγγίσεις, όπως η διοχέτευση αυξητικών παραγόντων και μεταμόσχευση κυττάρων από το έλυτρο στο πίσω μέρος της μύτης, τα οποία είναι γνωστό ότι προάγουν την αναγέννηση τραυματισμένων νευρικών ινών.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη