Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απέτυχε η αποστολή του διαστημικού «ιστιοφόρου» Cosmos 1

Απέτυχε η αποστολή του διαστημικού «ιστιοφόρου» Cosmos 1

Το πρωτοποριακό διαστημικό σκάφος με ηλιακά ιστία Cosmos 1 έδωσε ελάχιστα σημεία ζωής μετά την εκτόξευσή του, αλλά οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν. Τελικά ανακοίνωσαν ότι η αποστολή απέτυχε, χωρίς να γνωρίζουν τι απέγινε το «ιστιοφόρο».

28

Το πρωτοποριακό διαστημικό σκάφος με ηλιακά ιστία Cosmos 1 φέρεται να έδωσε ελάχιστα σημεία ζωής μετά την εκτόξευσή του, αλλά οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν. Τελικά, ανακοίνωσαν ότι η αποστολή απέτυχε, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι απέγινε το διαστημικό σκάφος.

Η Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το Cosmos 1 δεν τέθηκε σε τροχιά επειδή ο πρώτος κινητήρας του πυραυλοφορέα Volna έσβησε αυτομάτως έπειτα από 83 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

Οι αρμόδιοι του προγράμματος στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν ότι ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος ισχνά σήματα, που πιθανότατα προέρχονταν από χαμηλότερη από την προβλεπόμενη τροχιά του Cosmos 1.

O Λουίς Φρίντμαν, διευθύνων σύμβουλος της Planetary Society, που χρηματοδότησε το ερευνητικό πρόγραμμα, επικαλούμενος τις διαθέσιμες πληροφορίες δήλωσε από τη Μόσχα όπου παρακολούθησε την πορεία του διαστημικού «ιστιοφόρου» ότι σημειώθηκε πρόβλημα κατά την εκτόξευση.

Το Cosmos 1 εκτοξεύτηκε στις 21:45 ώρα Ελλάδος από ρωσικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, με τη βοήθεια κατάλληλα τροποποιημένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Λίγο μετά την εκτόξευση χάθηκε η επαφή με το σκάφος και για ώρες θεωρείτο χαμένο.

Εντούτοις, τρεις σταθμοί στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Ρωσία και την Τσεχία έλαβαν στοιχεία τηλεμετρίας τα οποία ερμηνεύτηκαν από τους ειδικούς ότι το Cosmos 1 κατέφερε να τεθεί σε τροχιά.

Σκοπός της αποστολής του Cosmos 1 ήταν να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη πτήση σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος 804 χλμ., κατά την οποία θα αύξανε σταδιακά ταχύτητα, δείχνοντας ότι η τεχνολογία των ηλιακών ιστίων είναι λειτουργική.

Η αποστολή του Cosmos-1 χρηματοδοτήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους περίπου 4 εκατ. δολαρίων, και διευθύνεται από την οργάνωση Πλανητική Κοινωνία (Planetary Society) με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Η ηλιακή «ναυσιπλοΐα» γίνεται όχι με τη βοήθεια του ανέμου, αλλά με την πίεση της προσπίπτουσας ακτινοβολίας: Τα φωτόνια της ακτινοβολίας δρουν ως σωματίδια που πέφτοντας πάνω στο ιστίο προσδίδουν μια μικρή μεν αλλά συνεχόμενη κινητική ενέργεια.

Για να εκμεταλλευτεί ένα σκάφος την ελάχιστη ώθηση των φωτονίων, τα ιστία πρέπει να είναι πάρα πολύ ελαφρά και πάρα πολύ μεγάλα. Το ηλιακό «πανί» του Cosmos-1 είναι σχετικά μικρό, προοριζόμενο μόνο για τη σύντομη αυτή αποστολή.

Το διαστημικό σκάφος διέθετ οκτώ τριγωνικά ιστία σε ακτινωτή διάταξη, κατασκευασμένα από ενισχυμένο με αλουμίνιο πλαστικό, τα οποία σχηματίζουν ένα κύκλο διαμέτρου 30 μέτρων. Σκοπός της αποστολής ήταν να ερευνηθεί εάν οι ακτίνες του ηλίου μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για διαπλανητικά ταξίδια.

Παρόμοια αποστολή της Planetary Society είχε επίσης καταλήξει σε αποτυχία τον Ιούλιο του 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024